МЗХ публикува проект за изменение на Наредба 26

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

Министерство на земеделието и храните публикува проект за изменение и допълнение на Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Проектът на Наредба въвежда редица облекчени условия за производителите, извършващи директни доставки по реда на наредбата. В проекта е предвидено отпадане на изискването за притежаване на индивидуална млечна квота за директни продажби на малки количества сурово краве мляко, във връзка с предстоящото отпадане на системата на млечните квоти в Европейския съюз.

С проекта се въвеждат облекчени изисквания, на които трябва да отговарят животновъдните обекти, в които се добива сурово мляко за директна доставка. Дава се възможност доставката на сурово мляко на краен потребител да става в опаковка на производителя или в опаковка, доставена от крайния потребител. Опаковката на производителя трябва да е за еднократна употреба и да отговаря на изискванията на Регламент (ЕО) № 1935/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 27 октомври 2004 година относно материалите и предметите, предназначени за контакт с храни.

Отпада изискването директната доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци да не превишава 40% от дневното количество добити яйца за всяка ферма. С проекта се дава възможност, месото което се използва при производството на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно да бъде добито от ЕПЖ, ДПЖ и свине, отгледани в собствената ферма и заклани в кланични пунктове по смисъла на Наредба № 4 от 15 юли 2014 г. за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове, тяхното транспортиране и пускане на пазара.

При преработката на сурово мляко и производството на млечни продукти се дава възможност едно и също помещение да се използва за няколко етапа на работа, при условие че тези етапи са последователни и разделени от времеви интервал и след всеки етап се извършва почистване и дезинфекция. С проекта се въвеждат облекчени изисквания към обектите за търговия на дребно, в които се извършва обработка и/или преработка на сурово мляко.

Животновъдният обект, в който се добива сурово мляко за директна доставка, отговаря на следните изисквания: 1. регистриран е по реда на чл. 51 или чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност; 2. на животните в него са извършени всички мероприятия, предвидени в Държавната профилактична програма и са изпълнени програмите за мониторинг и контрол на зоонозите; 3. собственикът на обекта води дневник за използваните ветеринарномедицински препарати и медикаментозни фуражи с карентен срок; 4. разполага с оборудване за хладилно съхранение на суровото мляко, което е разположено извън помещенията, в които се отглеждат животните; 5. разполага с мивка с течаща топла и студена питейна вода, която е оборудвана със средства за хигиенно измиване и подсушаване на ръцете; 6. разполага с отделен шкаф за съхранение на почистващи и дезинфекционни средства.”

Директна доставка на малки количества яйца от кокошки и пъдпъдъци е доставката, която се извършва от производител на не повече от 1000 2 броя яйца седмично.

Обектът за търговия на дребно, в който се извършва обработка и/или преработка на сурово мляко отговаря на следните изисквания: 1. стените да бъдат с гладка повърхност и да са покрити с материали (позволяващи миене и дезинфекция) на минимална височина от 180 см; 2. вратите и прозорците може да бъдат изработени от дърво при положение, че то е защитено с покритие, което позволява почистване и дезинфекциране; 3. да има създадени условия за разделяне на работното от ежедневното облекло; 4. за съхранение на млечните продукти може да се използват и други помещения, разположени в обекта, които нямат пряка връзка с работното помещение, при спазване на температурните режими, описани в технологичната документация; 5. на обособено място в работното помещение могат да се съхраняват опаковъчни и спомагателни материали, необходими за работния процес; 6. почистващите и дезинфекционните средства да се съхраняват в отделен шкаф, разположен извън работното помещение; 7. страничните животински продукти, които не са предназначени за човешка 3 консумация, се събират, съхраняват и обезвреждат в съответствие с регламентите на ЕС.

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, публикувано на 22.01.2015 г.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама