Публична лекция за популяризирането на кръговата икономика у нас се проведе в края на седмицата в Биологическия факултет на Софийския университет. Инициативата включва серия от лекции на тема „Отвори очи за кръговата икономика“. Целта е популяризирането на кръговата икономика в сектор „Земеделие и храни“. Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия у нас и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Модератор на събитието бе акад. Атанас Атанасов от Съвместния геномен център. Въведението в темата направи именно той, като отбеляза, че биоикономиката е сложно и противоречиво понятие. Академикът подчерта, че в бъдеще кръговата икономика означава да не се губи нищо и посочи, че земеделието ще определя не само храните и фуражите на сто процента, но и енергията, химическата промишленост, леката промишленост и туризма.
Темата е важна и трябва да има дискусии, за да се намерят най-правилните решения в тази посока, отбеляза съветникът по земеделие за България и Румъния в посолството на Кралство Нидерландия Емар Хемеке.
Според него е много важно преминаване от линеен модел на икономически растеж към кръгова икономика, за да се използват оптимално земеделските ресурси. Гост-лектори бяха също и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия и Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите.
„Кръговата икономика е нов бизнес модел. Не е само икономически, но и социален“, каза д-р Вубен. Като пример за добре развита кръгова икономика, той посочи производителите на чипс, които изхвърлят не ненужните обелки. „Някои ги дават за храна на свинеферми, но други просто ги изхвърлят“, добави Емил Вубен. В Нидерландия са открили метод, в който нищо от продукта не се хаби. След преработване на обелките и отпадните води в малката, но добре развита страна се произвежда мулч за покриване на земята и обогатяване на почвата и био разградими опаковки на различни храни. Той допълни, че от земеделски отпадъци се създават второ поколение биогорива в Америка, но заводите все още имат проблеми. „Не сме стигнали оптималното ниво на извличане. В момента биоразнообразието е застрашено в много области на света. Това е тема, която трябва да се приеме по-сериозно от обществото“, каза д-р Вубен.