Мястото на земеделието в кръговата икономика акцент на публична лекция в София

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути
академик Атанасов
акад. Атанас Атанасов

Публична лекция за популяризирането на кръговата икономика у нас се проведе в края на седмицата в Биологическия факултет на Софийския университет. Инициативата включва серия от лекции на тема „Отвори очи за кръговата икономика“. Целта е популяризирането на кръговата икономика в сектор „Земеделие и храни“. Събитието е организирано от Посолството на Нидерландия у нас и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Модератор на събитието бе акад. Атанас Атанасов от Съвместния геномен център. Въведението в темата направи именно той, като отбеляза, че биоикономиката е сложно и противоречиво понятие. Академикът подчерта, че в бъдеще кръговата икономика означава да не се губи нищо и посочи, че земеделието ще определя не само храните и фуражите на сто процента, но и енергията, химическата промишленост, леката промишленост и туризма.

Темата е важна и трябва да има дискусии, за да се намерят най-правилните решения в тази посока, отбеляза съветникът по земеделие за България и Румъния в посолството на Кралство Нидерландия Емар Хемеке.

Емар Хемеке
Емар Хемеке

Според него е много важно преминаване от линеен модел на икономически растеж към кръгова икономика, за да се използват оптимално земеделските ресурси. Гост-лектори бяха също и д-р Емил Вубен от Университета във Вагенинген – Холандия и Ееф Леу от Европейската платформа за иновации в управлението на водите.

„Кръговата икономика е нов бизнес модел. Не е само икономически, но и социален“, каза д-р Вубен. Като пример за добре развита кръгова икономика, той посочи производителите на чипс, които изхвърлят не ненужните обелки. „Някои ги дават за храна на свинеферми, но други просто ги изхвърлят“, добави Емил Вубен. В Нидерландия са открили метод, в който нищо от продукта не се хаби. След преработване на обелките и отпадните води в малката, но добре развита страна се произвежда мулч за покриване на земята и обогатяване на почвата и био разградими опаковки на различни храни. Той допълни, че от земеделски отпадъци се създават второ поколение биогорива в Америка, но заводите все още имат проблеми. „Не сме стигнали оптималното ниво на извличане. В момента биоразнообразието е застрашено в много области на света. Това е тема, която трябва да се приеме по-сериозно от обществото“, каза д-р Вубен.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама