Международен съвет по зърното: Световното производство ще расте, но запасите се свиват до осемгодишно дъно

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути
По-добрата обща ситуация с предлагането и черноморските предложения тласкат цената на пшеницата до 15-месечно дъно
В януарския си доклад за пазара на зърно Международният съвет по зърното (IGC) в Лондон повишава леко прогнозата за световното производство на зърно за 2022/23 г. в сравнение с изданието от ноември до 2256 милиона тона, но остава с около 1,5% под рекорда от предходната година . Запасите обаче се свиват с 19 млн. т до 577 млн. т. Това оставя на света резерви от зърно, равни на 25,3% от потреблението му, на осемгодишно дъно.

Лондонските експерти отдават по-ниското общо производство на зърно през текущата пазарна 2022/23 година основно на спад от 58 милиона тона или 4,8% в световната реколта от царевица. По-специално реколтите в САЩ, както и в Украйна и ЕС, намаляха. Реколтата от пшеница достигна рекордно високо ниво и запасите се увеличават със 7 милиона тона – без промяна спрямо прогнозата от ноември – до 35,6% от световното годишно потребление. Добивите от ечемик и овес също се възстановиха спрямо предходната година.

Производството на соя върви към възстановяване

Според доклада реколтата от соя също се възстановява с увеличение от 29 милиона тона или 8,1% в сравнение със спада през предходната година. Тя достига своя връх от 385 милиона тона благодарение на много добрите резултати в Бразилия и въпреки някои неуспехи в други части на Южна Америка. Потреблението на соя също достигна нов връх от 376 милиона тона. Независимо от това, крайните запаси могат да се възстановят с 9 милиона тона след намалението от 11 милиона тона през предходната година 2022/23, но остават исторически малки при големите износители (Аржентина, Бразилия, Парагвай и САЩ).

Първа прогноза за 2023/24: Малко по-малко пшеница и намаляване на запасите

Първата прогноза на IGC за предстоящия сезон 2023/24 г. предполага, че световната площ за отглеждане на пшеница ще се промени само леко. Въпреки това, ако текущите добиви на площ не бъдат достигнати, производството може да спадне с около 1%. Освен това Съветът приема увеличаване на консумацията на пшеница за човешка консумация и намаляване на консумацията на храна за животни. Това означава, че потреблението на пшеница през 2023/24 г. ще се увеличи малко под средното от 1% през последните години. По този начин глобалните крайни запаси от пшеница биха намалели – особено сред важните износители (Аржентина, Австралия, ЕС, Канада, Казахстан, Русия, Украйна и САЩ).

По-добрата ситуация с предлагането и черноморските предложения тласкат цената на пшеницата до 15-месечно дъно

В анализа на пазарните събития от средата на ноември IGC отбелязва, че перспективите за глобалното предлагане на пшеница са се подобрили и че черноморските страни са допринесли за тежката ценова конкуренция. Това тласна подиндекса на пшеницата на IGC надолу с 8,0% (-3,0% на годишна база) до най-ниското му ниво от 15 месеца. Цените на царевицата са надолу с 1,4% от средата на ноември, но остават нагоре с 5,8% на годишна база, за разлика от пшеницата, а ечемикът е надолу с 4,3% (+3,3% на годишна база).

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА