Мерките за намаляване употребата на еднократни полиетиленови пазарски торбички в България нямат успех

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

До момента в България нямат успех мерките за намаляване на употребата на еднократни полиетиленови пазарски торбички. Това твърдят от Екологично сдружение „За Земята“, Грийнпийс България, Млади За Земята и Сипи.еу, които днес в София и Варна организират събития за честване на Международния ден за свят без найлонови торбички.

Забраната за употреба на полиетиленови пазарски торбички се подкрепя от европейското занконодателство, но не е приложена в България.

Организаторите на празника обръщат вниманието на факта, че ежегодно по света се използват до 1 трилион полиетиленови торбички, което се равнява на 1 милион всяка минута. Средностатистическият полезен живот на една полиетиленова торбичка трае 12 минути, след които тя се превръща в ненужен отпадък.

В Европейския съюз годишно се употребяват *800 000 тона полиетиленови торбички за еднократна употреба, или 191 броя на глава от населението, но от тях се рециклират едва 6%. Останалото количество приключва в най-добрия случай на сметищата, където често създава проблеми като запушва колекторните тръби за инфилтрат (вредните отпадни води от отпадъците), или замърсява околната среда не само в градовете, но и на отдалечени места в природата.

Лекотата на полиетиленовите торбички позволява разпространението им надалеч – огромно количество отиват в световните морета и океани, където причиняват смъртта на над 100 000 морски животни годишно. При изследвания на морската вода във всеки литър отношението на планктона и пластмасата е 1 към 6 в полза на пластмасата.

Полиетиленовите торбички се произвеждат от невъзобновяеми и ограничени суровини – петрол и природен газ. 40 % от използвания петрол в световен мащаб отива за производство на пластмаса.

Всеки от нас може да предотврати използването на найлонови торбички, като спре използването на пластмаса за еднократна употреба и използва платнени торби, вместо найлонови, призовават организаторите.

Събитието в столичния парк Заимов започва от 18:30 с музика и изненади. Успоредно се организира и събитие във Варна – Рекорд за най-дълга платнена торбичка  от 19:30 ч. пред входа на Морската градина. Събитието е част от проекта „Морето не е за една ваканция“ към Младежката програма на Община Варна.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА