Мелничният капацитет в България – над 2 пъти повече от потреблението

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Между 1 млн. тон и 1,2 млн. тона е годишното потребление на брашно у нас, това каза Илия Великов, управляващ директор на “София Мел” пред журналисти днес. Количеството е на база изчисления, тъй като официални данни няма. “В страната има излишък на мелничен капацитет”, коментира той. Причината е, че мелниците, регистрирани у нас, имат общ капацитет 2,5 млн. тона, което е над два пъти от потреблението. По думите на Великов регистрираните мелници в България наброяват 233, като от тях 169 реално оперират. Поради наличния свободен мелничен капацитет в момента няма внос на брашно в страната ни, напротив, ние сме по-скоро експортно ориентирана държава, става ясно от думите на Илия Великов. Що се отнася до потреблението на домакинствата – то възлиза на 36-40 хил. тона брашно на година. На въпрос за ГМО той беше категоричен: “ГМО пшеница като цяло на територията на България няма.”

 Брашното е 99,9% пшеница, натурален продукт е и е един от малкото продукти, които са само суровина, коментира Великов и добави: “Хубавото брашно се получава от хубава пшеница.”

hlqb
Печива, приготвени с брашната на компанията.

Високите цени на здравословните брашна са причина потреблението им да не е високо, посочи управляващият директор на “София Мел”.  Потреблението на този вид брашна е не повече от 5% от общото. За първа година е отчетен спад в потреблението на брашно в домашни условия у нас – с 2,3% за периода декември2015-януари 2016 г. в сравнение със същия период година по-рано.

По повод 30-годишнината от основаването си най-голямата мелница на Балканския полуостров “София Мел” отвори врати за посетители. Мелницата има капацитет за производство на 750 тона брашно за денонощие, а силозното й стопанство е с обем 40 хил. тона. Има две поточни линии за опаковки. На минута се опаковат по 100  пакета. “София Мел” е част ог Good Mills – най-голямата мелничарска група в Европа. Групата оперира в 7 държави и има 2200 служители, на година преработва 2,7млн. тона зърно, а оборотът й за 2015 г. възлиза на 1,6 млрд. лв.

Илия Великов, управляващ директор на Good Mills-България
Илия Великов, управляващ директор на Good Mills-България

Мелницата има програма за работа с български земеделски стопани като е сключила договори с 20 зърнопроизводители от района на София, Враца, Монтана, Кнежа и Плевен за гарантирано изкупуване на продукцията от високопротеинтова пшеница на цени над среднопазарните. Good Mills България е предоставила над 300 тона семена за високопротеинова пшеница на фермерите, а агроном на компанията посещава стопаните и ги насочва за третирането на посевите. През 2016 г. са засети общо 14,6 хил. дка, като амбицията е през 2017 г. те да се удвоят. Земеделската програма има за цел да намали вноса на високопротеинови култури за конкретни рецептури на клиенти като се увеличи производството у нас. Над 90% от пшеницата, която мелницата преработва, е българска, увери управляващият директор.

15% от общото производство на “София Мел” се изнася, основно за Румъния и Гърция. Тъй като цените се определят на борсата и са еднакви в цяла Европа, не е изгодно да се изнася брашно на повече от 1000 км, посочи Илия Великов. В момента в мелницата работят 100 човека като 5% от тях са с намалена трудоспособност. Годишните инвестиции за повишаване квалификацията на персонала възлизат на 40 хил. лв. Като любопитен факт Стефан Христосков, управител и финансов директор каза, че 5 човека от служителите към момента работят в мелницата от самото й създаване преди 30 г.

Анета Стефанова

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама