Маслото в Европа е поскъпнало с 83% за година

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
2 Минути

Производството на мляко намаля миналата година в световен мащаб

Цените на маслото се увеличиха рязко през последните месеци, търгувайки се на рекордно високи нива в цяла Европа, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Това е лоша новина за пекарите и производителите на сладкиши, докато се подготвят за коледните празненства.

Силното търсене на масло, ограничените запаси и предпочитанията на млекопреработвателите да използват повече мляко за най-печелившите продукти, като например сиренето, са довели до скока на цените (на маслото), обясняват анализатори.

Маслото, произведено в Европа, се търгуваше на световните пазари при рекордните 8706 долара за метричен тон към 29 септември, което е ръст от 83% на годишна база, сочат последните официални данни на Европейската комисия.

Докато големите хранителни компании са осигурили голяма част от доставките си на масло, преди да започне производството на сладкишите за Коледа, въздействието върху малките производители се очаква да бъде голямо, тъй като покачването на цените е неизбежно, заяви Пол Боавен, директор на френската Федерация на предприемачите в хлебопроизводството и сладкарството (Fédération des Entrepreneurs de Boulangerie et Pâtisserie – FEB).

Производството на мляко намаля миналата година в световен мащаб, включително Европа, САЩ и Нова Зеландия – най-големият износител на мляко и масло в света, поради ниски цени и високи разходи за фураж.

Световното производство на мляко се възстанови леко през 2024 г. Но остана ограничено в сравнение с нарастващото търсене. Това накара производителите да предпочетат разпределянето на млякото към по-конкурентните продукти като сирене, вместо масло, заяви Майкъл Харви, старши анализатор на динамиката на пазара на млечни продукти в нидерландската финансова група “Рабобанк” (Rabobank)

Производството на мляко в ЕС е нараснало с 0,7 % в периода януари 2023 г.-юли 2024 г., показват последните данни за ЕС. През същия период производството на масло е спаднало с 1,6 %, при запаси на исторически ниски нива, докато производството на сирене е нараснало с 3,2 %.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама