Луковит за четвърти път стана млечната столица на България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Миш-маш с 1 000 яйца и със 100 килограма българско сирене забъркаха по време на събора „Млечният път на България през вековете“

Луковит за четвърти път стана млечната столица на България. Хиляди гости и жители на града се включиха днес в четвъртия национален събор „Млечният път на България през вековете“. Организатори на събитието са Асоциацията на млекопреработвателите в България и община Луковит.

Над 60 щанда на млекопреработватели и производители на храни представиха своята продукция, а почти всеки посетител си тръгваше с оригинални млечни продукти. Повечето участници в изложението са малки и средни мандри, чиято продукция понякога трудно стига до столицата, но е добре позната в съответните региони. Продукцията си предлагаха и занаятчии от цялата страна.

“Това е една идея, зародила се преди четири години, която вече стана традиция”, каза при откриването на събора кметът на общината Иван Грънчаров, който е също така и член на Управителния съвет на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Съборът е един плюс не само за бранша, но и за общината като туристическа дестинация, каза още той. Кметът припомни, че страната ни е известна далеч зад граница със своите млечни продукти – кисело мляко и саламурено сирене.

С думите „Да живее България!“ приключи поздравлението си Иван Грънчаров към всички участници в събора, който започна на 6 – ти септември – Денят на Съединението.

Местният специалитет „крокмач“ бе един от най-търсените продукти. Уникалната храна се приготвя от овче мляко по рецепта предавана през поколения.

В ранния следобед Ути Бъчваров приготви на площада в Луковит миш-маш, в който бяха вложени 1 000 яйца, 100 кг сирене от всички райони на страната, много печен пипер, домати, магданоз и … лук от Луковит. В кулинарното шоу се включиха деца от града, които подготвиха продуктите за „най-големия тиган на България“. Огромният съд е изработен от челото на парен локомотив.

 

Празникът продължава на 7 и 8 септември. Кулинарна надпревара с гозби с млечни продукти ще има утре преди обяд. Всеки, който иска да си купи оригинални, натурални храни, може да дойде в гостоприемното градче. В околностите се намират интересни туристически забележителности, които си струва да се посетят.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама