Лозарите излизат на протест пред МЗм, искат работещи мерки за сектора

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте основните им искания, обединени в декларация

Производителите на винено и десертно грозде излизат на протест в столицата, който има крайна точка Министерство на земеделието (МЗм). Протестът е организиран от Национално сдружение на българските лозари (НСБЛ) на и е с начален час 13 часа.

Според разпространена декларация от сдружението действията на лозарите „са продиктувани от очевидната проява на незаинтересованост от страна на компетентните институции в България за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора и липсата на адекватни действия от Министерство на земеделието“. Според тях „липсват адекватни действия от Министерство на земеделието спрямо всички сектори в земеделието. Повече от десетилетие не се предприемат, каквито и да е мерки и действия за подкрепата на производителите на грозде. Държавна политика няма или има, но тя доказано е неработеща и неефективна. Относно лозаро-винарския сектор и десертните лозя многократно на провежданите срещи с МЗм. Многократно са отправяни предложения за нормативни промени, предлагани са мерки и действия за подпомагането ни и намирането на решения на проблемите и пречките да работим и бизнесът ни да функционира правилно и ефективно“. Заради липса на конкретни действия, а само обещания, лозарите излизат с няколко основни искания.

На първо място те настояват за обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието; Лозарския регистър: актуализиран, дигитализиран и публичен. Обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието, също фигурира в списъка с искания. „Инвестиции/мерки за инвестиции в техника и иновации за лозарските стопанства. Работещи!;  Предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаря-винарския сектор и десертните лозя. (за минимум 5 последователни години, като временна кризисна мярка за подобряване на състоянието на сектора). Алтернативно предвиждане на бюджет и предоставяне на възможност за изкореняване на лозовите насаждения“, се настоява още в декларацията.

Лозарите изискват и „ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях, не самостоятелно, както и контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде. Контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни. Контрол на продажбите на десертно грозде произведено от други страни членове на ЕС на територията на страната.

Според тях в сектора трябва да има „компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното, който да се погрижи агенцията да си изпълнява функциите, а именно контрол в лозаро-винарския сектор в пряко взаимодействие с Агенция митници и Национална агенция за приходите, както и контрол на качеството на лозаро-винарски продукти на национално ниво.“.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА