Ловци свалят пушките за два месеца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Ловци спират с лова за два месеца.  Ловците от дружинките към ловно-рибарско сдружение „Гларус“- Поморие, сами си наложиха ограничения при лова на дивата свиня заради силно намалялата й популация вследствие на африканската чума по свинете. Това каза пред „Телеграф“ председателят на сдружението Дончо Дончев.

Част от дружинките в района, обхващаш източната част на Стара планина, няма да ловуват през октомври и януари, за да не оказва ловът толкова голям натиск върху популацията. Авджиите ще нарамят пушки само през ноември и декември, и то в един ден от седмицата – събота или неделя.

Дружинките, които в първия ден от началото на ловния сезон – 1 октомври, все пак тръгнаха по горите в търсене на глигани, са се върнали с празни ръце. Спадът в отстрела се видял още миналия сезон, когато били повалени само десетина прасета. За сравнение през 2019-2020 г., преди чумата да удари, отстрелът бил 500 глигани. Тази година обаче има лъч светлина, защото има млади животни, но популацията все още остава ниска. С идването на чумата броят на дивите свине в района се свил с две трети.

В ловните полета на поморийското сдружение болестта се появила в началото на 2020 г.

Малко преди това авджиите забелязали нещо странно – животните просто изчезнали. „В гората не намирахме трупове на умрели диви прасета. Те надушват по някакъв начин вируса, не знам инстинкт ли е. Защото около две седмици преди идването на чумата животните просто се изпариха“, обясни Дончев.

Надушвайки опасността, част от дивите прасета мигрирали, за радост на ловците от други райони. Така миналия ловен сезон авджиите от Благоевград, Кърджали и Кюстендил имали страхотна слука, предаде БГ ЛОВ.

Лов на хищници

А докато чакат завръщането на глиганите, колегите им от опустелите места компенсират с лов на други видове. Много от ловците от сдружението в Поморие се пренасочили към хищници и имали добър отстрел на чакали и лисици. Този лов се стимулира от местното сдружение със средства, които след това да отидат за изграждане на ловно-стопански съоръжения. „Нашата дружинка отстреля 50 чакала. Гласували сме да се дават по 20 лева на чакал. Събраните 1000 лева ще се вложат отново в природата за хранилки, заслони, просеки“, обясни Дончо Дончев.

Опазване на дивеча

„Гледаме да помагаме на ловците, те се опитват да полагат максимални грижи за опазване на дивеча. Първо трябва да сме добри стопани, за да да имаме добър отстрел“, добави той.

Всички дружинки имат чакала и хранилки, които зареждат през зимата с царевица. Хранилките са електронни и разпръсват храна през определени интервали. Преди идването на чумата поморийското сдружение закупувало по 25 тона царевица. Заради липсата на дивеч миналия сезон били необходими само 15 тона. Тази година още чакат реколтата, но вероятно ще вземат приблизително същото количество.

И докато поморийските дружинки се върнаха с празни ръце от първия за този сезон ловен излет, колегите им от други краища на страната отбелязаха добра слука.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА