LOCFOOD: Скандинавци питат защо пастьоризираме млякото за сирене. Тяхното било сурово.

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Гостите бяха очаровани от продуктите на Кашана в Етрополе и Хармоника в Мало Бучино

Скандинавците и британските участници учудено питаха защо в България млякото се пастьоризира, а не се използва сурово при получаване на сирене и кашкавал. Това стана по време на обиколките, които българските домакини по международния проект LOCFOOD “Местни храни- стимул за местно развитие и бизнес“ в малка мандра в Етрополе, която е на пазара с продукти Кашана и в Мало Буче, където се произвеждат биосирената и млеката „Хармоника“.

Управителят на мандрата в Етрополе Павлин Павлов разказва, че кашкавалитес  маслини специално са приготвени за гостите. Мандрата може да работи и по поръчка.

 

В Швейцария също се добива сирене от сурово мляко, а безопасността и качеството на продуктите са гарантирани от дългото зреене, което е поне 45 дни, обясниха чуждите гости. Оказа се, че в България практически не се използва българска мая за сирената и кашкавалите, а основно внос, дори вече не се произвеждала. Това стана ясно след като чужденците зададоха този въпрос на преработвателите.

Те бяха впечатлени от сирената, които им предложиха за дегустация, както в мандра Кашана, така и био продуктите на Хармоника.

Кашана работи само с  мляко от района на Бяла Слатина, с фермери, с които е сключила договори.

Маслото в керамична купа на Кашана беше особено ефектно за тези, които дегустираха.

Причината е, че в заради мините наблизо, хората вече не отглеждат животни, тъй като имат други източници на доходи.

Продуктите на Кашана.

Произвежда бяло саламурено сирене и кашкавал по класическа технология. Продуктите й бяха особено търсени в търговска верига Европа доскоро.Сега вече предприятието е намерило други пазари.Работи директно с малки магазини, доставчици, също и по поръчка.Технолозите приготвят и кашкавалени деликатеси с маслини, подправки и др. Изварата, маслото с жълтия си цвят особено впечатлиха гостите.

Хармоника излиза с биомасло до дни

Млякото за Хармоника е от биоферми в Троян, научиха гостите.

 

 

Биомасло от сметана ще бъде факт на пазара още следващата седмица, съобщиха домакините на мандрата в Мало Бучино, където се произвеждат биокисели млека, сирена и кашкавали.

Хапки с фъстъчено масло, което е една от новостите на пазара от Хармоника.

 

Правим опити за вкус и качество с подквасена сметана и обикновена, обясни мениждърът на фермата, но все още ни е трудно да решим от кое масло ще пуснем на пазара, обясни той.

 

Кисели млека и чай от бъз очакваха гостите да ги опитат.

Няколко групи облечени в защитни сини костюми разгледаха мандрата за биопродукти Хармоника в Мало Бучино.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА