Гостите бяха очаровани от продуктите на Кашана в Етрополе и Хармоника в Мало Бучино
Скандинавците и британските участници учудено питаха защо в България млякото се пастьоризира, а не се използва сурово при получаване на сирене и кашкавал. Това стана по време на обиколките, които българските домакини по международния проект LOCFOOD “Местни храни- стимул за местно развитие и бизнес“ в малка мандра в Етрополе, която е на пазара с продукти Кашана и в Мало Буче, където се произвеждат биосирената и млеката „Хармоника“.
Управителят на мандрата в Етрополе Павлин Павлов разказва, че кашкавалитес маслини специално са приготвени за гостите. Мандрата може да работи и по поръчка.
В Швейцария също се добива сирене от сурово мляко, а безопасността и качеството на продуктите са гарантирани от дългото зреене, което е поне 45 дни, обясниха чуждите гости. Оказа се, че в България практически не се използва българска мая за сирената и кашкавалите, а основно внос, дори вече не се произвеждала. Това стана ясно след като чужденците зададоха този въпрос на преработвателите.
Те бяха впечатлени от сирената, които им предложиха за дегустация, както в мандра Кашана, така и био продуктите на Хармоника.
Кашана работи само с мляко от района на Бяла Слатина, с фермери, с които е сключила договори.
Маслото в керамична купа на Кашана беше особено ефектно за тези, които дегустираха.
Причината е, че в заради мините наблизо, хората вече не отглеждат животни, тъй като имат други източници на доходи.
Продуктите на Кашана.
Произвежда бяло саламурено сирене и кашкавал по класическа технология. Продуктите й бяха особено търсени в търговска верига Европа доскоро.Сега вече предприятието е намерило други пазари.Работи директно с малки магазини, доставчици, също и по поръчка.Технолозите приготвят и кашкавалени деликатеси с маслини, подправки и др. Изварата, маслото с жълтия си цвят особено впечатлиха гостите.
Хармоника излиза с биомасло до дни
Млякото за Хармоника е от биоферми в Троян, научиха гостите.
Биомасло от сметана ще бъде факт на пазара още следващата седмица, съобщиха домакините на мандрата в Мало Бучино, където се произвеждат биокисели млека, сирена и кашкавали.
Хапки с фъстъчено масло, което е една от новостите на пазара от Хармоника.
Правим опити за вкус и качество с подквасена сметана и обикновена, обясни мениждърът на фермата, но все още ни е трудно да решим от кое масло ще пуснем на пазара, обясни той.
Кисели млека и чай от бъз очакваха гостите да ги опитат.
Няколко групи облечени в защитни сини костюми разгледаха мандрата за биопродукти Хармоника в Мало Бучино.
Светлана Трифоновска