В земеделието през последните години силно замириса на лавандула – имаме много ниви с лилавата китка, имаме високи добиви, с които изпреварихме трайно лидерите от Франция в този бизнес, а също така и много дестилерии, където ароматното растение се изварява. Накратко – от всичко по много, но както се случва често при такива главозамайващи ръстове, накрая се пада от високо. По неофициални данни в страната има около 50 дестилерии, в които може да се изваряват различни етерично маслени култури, но за много от тях се очертава лавандуловото масло да е единственият продукт. „Толкова много мощности за изваряване на лавандула направо са излишни за нашето земеделие, а желанието на всеки втори фермер да прави дестилерия ще доведе до раздуването на един балон, който скоро ще се спука и ще донесе много разочарование на собствениците.“, споделиха за „Агрозона“ от бранша. Очертава се при приема по подмярка 4.2 за преработка да има подадени много проекти за изграждане на дестилерии. Така всеки втори засадил няколко декара с лавандула или други етерично-маслени култури се опитва да направи и преработвателна мощност. Не е здравословно за страната ни всичките пари да отидат в една посока, както стана навремето по САПАРД с изграждането на борси и тържища, от които в наши дни са оцелели единици. По неофициална информация
над 200 проекта за дестилерии са готви
и очакват началото на приема. В същото време дори изградените досега около 60 подобни съоръжения надхвърлят потребностите на страната. Въпреки че декарите с ароматното растение растат постоянно през последните пет години, тенденцията е търсенето да достигне точка на насищане и скъпите съоръжения да стоят като паметници, поради недостиг на суровина. Освен това Брюксел готви затягане на контрола върху работата на съоръженията за изваряване на етерично-маслени култури, така че на пазара ще останат само тези, които работят без отклонения от нормите, научи „Агрозона“.
Европа е основния пазар за масла от лавандула (лавандин), като от 2015 година до днес, лидер в търговията на обезтерпенено масло в Европейския съюз е България, която измести Франция от челното място. Ключови пазари са САЩ и Швейцария, а по-малки количества се изнасят за страни като Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.
Интересът към отглеждането на лавандула у нас нараства след 2012 година. Интензивно се създават насаждения в периода 2012-2017 г., когато площите от 4 131 ха през 2012 г. бързо достигат до 6 909 ха, съобщиха за „Агрозона“ от Министерството на земеделието, храните и горите.
Години | |||||
Лавандула
| 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 |
Засадени площи, ха | 4 131 | 5 083 | 6 892 | 6 018 | 6 909 |
Динамика – в % | 100% | 23 % | 66,8 % | 45,6 % | 67,2 % |
Източник: МЗХГ, отдел “Агростатистика”
В същото време увлечени в създаването на насаждения с култура, която носи доста повече печалба от зърнените култури, мнозина тепърва ще берат плодовете на безконтролната продажба на лавандулов разсад. Има сериозна опасност трайно да се промени сортовата структура и качеството на маслото, което засега се равнява на френското.
„При лавандулата няма никакъв контрол върху сортовата структура, колкото и приказки да се приказват, все още в тази индустрия липсва ясен, централизиран и компетентен контрол, който да не спъва инициативата, а да я насочва.“, коментира за „Агрозона“ Николай Ненов, експерт с няколко десетилетия опит в окачествяването на масло от роза и другите етерично-маслени култури. Тази промяна не означава, че новосъздадените насаждения ще бъдат нискодобивни, но има опасност от трайно изменение в характера на българското масло, което е познато и се цени в целия свят.
„Лавандуловото масло е сравнително евтино и достъпно, рисковете в сравнение с розите са далеч по-малки, всичко това тласка производителите да отглеждат лавандула. Ако така вървят нещата – цената неизбежно ще падне, това ми е познато в годините.“, разказва опитният специалист. В момента имаме свръхпроизводство на лавандула по оценка на Николай Ненов, а това неизбежно ще доведе до намаление на цените и загуба на интерес.
Още за наближаващия край на лилавата еуфория и опасността от фалити в «ароматния» бранш четете в брой 75 на списание «Агрозона».