Консумираме по около 3,5 кг шоколад годишно

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

Българите консумират около 25 000 тона шоколад годишно, което прави по около 3,5 кг на човек у нас, показват данни на Евростат за производството и консумацията на шоколад в страните на Европейския съюз през 2017 г.

Това прави дневна консумация на човек у нас около 20-50 грама, докато в ЕС се изчислява между 30 и 90 грама средно за европейците. Всеки европеец е консумирал средно по около 10 кг шоколад годишно, което е близо три пъти повече от средното ниво у нас, отчита Евростат.

Пазарът на шоколад у нас възлиза на около 350 млн. лева годишно, а всеки пети консуматор на сладкото изкушение се намира в столицата. Дамите у нас на възраст 20-40 години са сред най-страстните любители на шоколадовите изделия.

Броят на най-търсените марки шоколад у нас се ограничава до 5-6 вида, като те са насочени предимно към средния ценови клас и се произвеждат от 2 или 3 международни компании, специализирани в шоколадовия бизнес.

Според експерти сравнително слабото производство на шоколад у нас от малки частни фирми се ограничава както поради сравнително ниската консумация на този продукт у нас, така и поради дефицита на суровината какао, като този проблем засяга и производството на шоколад и в световен мащаб.

През 2017 г. Европейският съюз е произвел около 4 милиона тона шоколад на стойност 18,3 милиарда евро.

Сред държавите-членки Германия произвежда най-много шоколад – 1,3 милиона тона, или 32 процента от общото производство на шоколад в общността, следвана от Италия /0,7 милиона тона или 18 процента/, Франция и Холандия /и двете по 0,4 милиона тона или 9 на сто от общото производство в ЕС/.

Следват: Великобритания – 0,3 млн. тона или 7 на сто от общото производство, Белгия – 0,3 млн. тона, или 6 на сто, Полша – 0,2 млн. тона, или 5 на сто, и Испания – 0,1 милиона тона или 4 на сто от общото производство на шоколад в ЕС.
Тези осем държави-членки на ЕС са произвели над 90 процента от общото производство на шоколад в общността през 2017 г., отчита статистиката. Данните не включват производството на шоколад, използван за промишлени цели, уточнява анализът.

Годишно всеки европеец е консумирал по около 10 кг шоколад, а оборотът от продажбите на сладкото изкушение варира между 18-20 млрд. евро, според Евростат.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама