Климатичните промени убили 230 дка кестенови гори в Брежани

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Сгушилото се в Пирин село Брежани е емблематично с Празника на кестените и вкусотиите, приготвяни с тях. Естествените кестенови гори в Брежани датират от повече от 8 000 години, сочи проучване на БАН от 2011 г., разказа Румяна Панова, председател на сдружение “Хора и традиции”. Откакто по тези земи има живот, тези гори са изхранвали хората. Сега  обаче загиват.

За последните 10 г. кестеновите гори в Брежани са намалели с 230 дка. Намалява изкуственото възобновяване на тези гори, макар в това отношение да има традиция. Залесяване с кестени има от 1932 г., но постепенно дейностите в грижа за горите са намалени. Докато през 1983 г. са залесени 1590 ха нови гори, през 1987 г. – 1509 ха, през 2001 г. площта с нови дървета е била само 38 дка.

Кестеновите гори в България били 3356 ха, което е 0,1% от горския фонд на страната. От тях 57% са в област Благоевград, където е и село Брежани. Състоянието им обаче е тежко. “Горите съхнат, горите си отиват и ако ние не направим нещо много спешно, ние просто ги губим”, коментира Панова. В резултат на климатичните промени се развиват паразитни видове гъби, които на практика изсушават и убиват горите, каза тя. По-високите температури, които се наблюдават през последните години, намаляват почвената влага и допринасят за влошаване състоянието на кестеновите гори. Други неблагоприятни фактори са преди всичко безконтролна сеч, пожарите, изкуственото залесяване с нетипични за района видове.

Ядливият кестен и неговите местообитания са включени в Червената книга на страната със статус “застрашени”.

Кестеновите гори, макар да страдат от климатичните промени, могат да се използват срещу тях. Те растат сравнително бързо, короните им също се развиват бързо и по-скоро започват да задържат въглеродния диоксид. Един кубичен метър дървесина задържа 500 кг въглерод.

До скоро в Брежани е имало мина, която е давала препитание на местните, но тя е закрита и е нужен нов поминък на хората. Именно кестеновите гори могат да се превърнат в такъв ресурс. За целта е необходимо да се предприемат мерки за спасяването на горите и да се създаде цялостен туристически продукт, който съчетава природните дадености на района и вкусните му кулинарни традиции, от които кестените са неизменна част.Кестеновите гори дават освен кестени за храна, също и дървесина – плътна и лека, тя се използва в корабостроенето, от цветовете му пчелите правят ценен и скъп мед.

Анета Стефанова

Снимка: Nicola Netti/freeimages.com

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА