Кирил Вътев: Само конкуренцията може да свали цените на храните

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Предприемат се много сериозни мерки в посока търсене на нови пазари за българското зърно, залежало по складовете, допълни още министърът на земеделието и храните

Само конкуренцията може да свали цените на храните, категоричен бе Кирил Вътев, министър на земеделието и храните през Бтв. Според него спадането на инфлацията може да стане тогава „когато реално в конкуренцията на пазара на дребно започнат да свалят цени някои, за да продават по-добре. С пожелания, с призиви, със сайтове, е невъзможно да стане“, допълни той.

Министърът на земеделието и храните допълни, че повече български стоки в търговските вериги може да стане „с насърчаване на организацията между производители. Защото имат много резерв за усвояване, който в момента ги прави неефективни. Има много резерв, не ни е нужно да откриваме топлата вода, тя е открита, достатъчно е да осъзнаем и да започнем да прилагаме такива успешни модели, каквито има навсякъде около нас“, коментира Кирил Вътев и допълни, че „едно от най-важните неща, които трябва да се променят, е ориентацията на производителите от ориентация към субсидии трябва да се насочи към ориентация към пазарен успех“.

По думите на министър Вътев слагането на таван на цените може да бъде само временна мярка. „Това са временни мерки, които в кризисни ситуации могат да бъдат полезни, но те не могат  да бъдат постоянни и дългосрочни, така че при необходимост, каквато се съмнявам, че сега има, би могло да се приложат и такива временни мерки. Те не могат да бъдат постоянни. Постоянните мерки ще направят агрохранителната верига много по-устойчива от сега от български производители на суровини и от български преработватели, на пазара да има много повече продукти продукти, не само плодове и зеленчуци“, допълни още Вътев.

„Екипът, с който се събираме, е много експертен, и новото, което искаме да направим, е да не работим вече с определен бранш и да му решаваме браншовите проблеми, а да подредим браншовете по агрохранителната верига от полето до масата, което е същината. Това е причината, поради която у нас не се познават помежду си отделните браншове и дори се противопоставят по неясни за никого причини. Например един производители на земеделска продукция мрази преработвателя, защото си мисли, че той го натиска. Много важно е всички да познаваме агрохранителната верига, защото всички сме част от нея. Когато познаваме веригата, ние ще започнем да осъзнаваме колко е полезно ние да се сдружаваме, да се кооперираме за по-ниски разходи. В момента производството в България, с малки изключение, е много високоразходно“, изрази мнение Кирил Вътев.

Той обеща да бъдат предприети много сериозни мерки преди жътва относно наличието на зърно по складовете. „Още утре ще дойдат няколко представители на страни, които са традиционни клиенти на зърнени култури. Нови пазари търсим усилено. На 22 юни сме свикали Консултативния съвет по зърното, за да можем реално да си изясним реално какво къде количества има, защото един от големите проблеми у нас е липсата на верни статистически данни. Не е сериозно да се събират по телефона“, каза министърът на земеделието и храните.

Според него обаче България трябва да започне да се готви за момента, в който Украйна ще стане пълноправен член на ЕС. „Отсега трябва да започнем да се готвим. Това е житницата на Европа. Това е най-големият производител на зърно в Европа“, допълни още Кирил Вътев.

 

Четете още:

До края на юни дават по 324 лв. на хектар за зимните пръскания

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements