Календар на фермера за юни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

В средата на юни започва жътвата на ечемика. При пшеницата трябва да продължат наблюденията за развитие на брашнеста мана и нападение от житна дървеница. При необходимост да се третира с подходящи фунгициди и инсектициди. Овесът трябва да се следи за нападение от житна пиявица и при нужда да се третира с регистрирани за целта инсектициди. При картофите продължава борбата с колорадския бръмбар. През този месец започва прибирането на ранните картофи.

В овощната градина
Овощните дръвчета са в период на интензивен растеж. Не бива да се допуска той да затихне поради засушаване. Прореждат се плодовете на старите дървета, за да станат едри и по-качествени останалите. Ябълковите и крушевите дървета се пръскат срещу струпясване и брашнеста мана, плодовите червеи, кръгломиниращия молец, крушевата бълха, листозавивачките и др. Постепенно преминава беритбата на ягодите. Ягодовите насаждения се пръскат за предпазване на плодовете от сиво гниене. При прасковата и кайсията продължават пръсканията срещу брашнестата мана, кафявото гниене, съчмянката, плодовите червеи и анарзията. В началото на месеца при късните сортове череши и вишни е последното пръскане срещу черешовата муха. Подходящи за това третиране са препаратите с 24 часа карантинен срок.

В зеленчуковата градина
През юни продължават грижите за зеленчуковите култури в култивационните съоръжения. На ранните високостъблени сортове домати, при развитие на 4-6 съцветия, се прекършват върховете над последното съцветие ( китка ), но не непосредствено до него , а се оставят 2-3 листа. На краставиците се отстраняват сухите и болни листа по време на беритбата. Растенията трябва редовно да се поливат и да се прибира реколтата навреме. През този месец се насочва вниманието главно върху засадените на открито домати, пипер, патладжан и други. Полива се редовно, а при пипера, след прихващането му временно се прекратява поливането, за да образуват растенията по-добра коренова система. Първото окопаване на прихваналите се домати, пипер, патладжан и др. спомага за по-бързото затопляне и аериране на почвата, затова то е с голямо значение за ускоряване на растежа и развитие на културите. Извършва се 7-10 дни след засаждането. Подхранването става с 15-20 кг/дка азотен тор.

В лозето
Още в началото на месеца се пристъпва към летните резитби. Най-важното е филизенето. Премахват се излишните леторасти в началния период на растежа им. В плододаващите лози се филизи след появата на реса, за да се разграничат плодни от безплодни леторасти, по плодните пръчки се премахват излишните безплодни леторасти, като се запазва съотношението 2:1 спрямо плодните леторасти, премахват се всички лакомци, израсли от чеповете. При прищипването се премахва само върхът на леторастите – 1-2 см или 1-2 недоразвити листенца. Извършва се рано, след като се появят ресите. При кършенето се премахват растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 до 8 недоразвити листа. При колтученето изцяло се премахват страничните леторасти, израснали от летните очи на главния летораст.

Говедовъдство
Животните от млечно направление, се изхранват основно на паша. Това не изключва подхранването с концентрирани фуражи в количества зависещи от индивидуалното телесно състояние и млечност на животните. Груба грешка и разпространена практика е пашата на животни в райони граничещи с натоварен автомобилен транспорт. Трябва да се знае, че той замърсява околната среда включително растенията в радиус от стотици метри.
Високите летни температури са причина за някои неблагополучия в животновъдството. Сред тях са влошаване качествата на млякото. При определени условия млякото е идеалната хранителна среда за развитие на бактерии и други микроорганизми. Маститите при млекодайните животни са друг проблем в животновъдството в летните месеци. Най-важно условие за предотвратяването им е високата хигиена на доенето.
Топлото юнско време е причина за бързото разваляне на фуражите. На прасетата и птиците трябва да се залагат в хранилките, толкова фураж и отпадъци от домакинството колкото могат да се приемат за еднократно хранене.

Пчеларство
През юни настъпва главната паша от ливадите и пасищата. Цъфтят последователно и липите – едролистна, дребнолистна и сребриста. Пчелните семейства са в пълното си развитие и готови да използват главната паша. Пред настъпващия медосборен период пчеларят трябва да направи преглед на пчелните семейства и да им постава магазини и корпуси, ако това не е сторено до тогава.

Агрокалендарът е подготвен с помощта на Националната служба за съвети в земеделието.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements