Как войната повлия на украинската животновъдна индустрия

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Вижте колко животни са загубени и какви са решенията на месопреработвателите

Износът на говеждо и свинско месо от Украйна е спрян от 24 февруари поради наложените от ЕС ограничения и блокадата на пристанищата, тъй като руската инвазия се отразява на украинската месна индустрия. Според Украинския клуб по агробизнес (UCAB), преди нахлуването на Русия, Украйна е имала 2,6 милиона глави добитък, 1,6 милиона глави от които са крави. Около 98% от тези говеда са млечни крави, а производството на мляко е 8,7 милиона тона, информира euromeatnews.com. Основното производство на млечни продукти е съсредоточено в Западна, Северна и Централна Украйна. Заради войната около 15% от добитъка са загубени. През 2021 г. производството на говеждо месо от млечни крави и месодайни крави е 288 000 тона. Около 10% (27 000 тона) от това месо е изнесено за Китай, Казахстан, Узбекистан, Азербайджан, Турция, Молдова и Близкия изток. От 24 февруари до 10 април имаше забрана за износ на говеждо месо.

Правят целия внос от Украйна безмитен за една година

Свинският сектор в Украйна е разпределен сравнително равномерно в цялата страна. Преди войната поголовието наброява 5,6 милиона прасета, а производството на свинско е 750 000 тона. Броят на прасетата вече е намалял с 20%. Въпреки че цените на свинското месо паднаха в началото на войната, те се възстановиха (от 1,3 на 1,45 евро/кг).

Най-големият пазар на месо в Украйна е от птици. През 2021 г. производството на птици е 1,6 милиона тона (живо тегло), от които 400 000 тона са изнесени за Саудитска Арабия, Холандия, Словакия, ОАЕ и Азербайджан. Същата година е имало 202 милиона птици, числото, което сега е намаляло с 15%.

Поради блокадата на украинските пристанища износът на месо и месни продукти по море е невъзможен. Износът през страните от ЕС също е затруднен поради ветеринарните ограничения на ЕС. Дори транзитът на месо и месни продукти към страни извън ЕС не е разрешен. Поради това износът на говеждо и свинско е спрян.

Тъй като има проблеми с хладилниците (без електричество, например) в няколко региона на Украйна, много месопреработватели започнаха да преминават от дълбоко замразяване към производство на месни консерви, които могат да се съхраняват при температура на околната среда.

Четете още:

Прогноза: Украинските фермери ще получат 20% по-малка зърнена реколтата

Правят целия внос от Украйна безмитен за една година

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама