Ако имате патладжани в градината си, то можете да приготвите уникални манджи с тях. На Изток тази култура бива наричана „зеленчук на дълголетието”, тъй като плодовете й освен ценни вкусови качества, имат и ред лечебни свойства.
За производството на патладжани трябва да си осигурите разсад, който се сади заедно с пръстта около корените през май.
Патладжанът е светлолюбиво и топлолюбиво растение, което плододава при къс ден. Добре расте на почви с неутрална или слабокисела реакция. Киселите почви трябва да се варуват на всеки 3-4 години.
Патладжанът предпочита да расте на богати на органични вещества почви. При подготовката на лехите за засаждане трябва да са внесени до 10 кг органични торове, 20 г калиев и фосфорен тор, и около 10 г азотен тор. Първото подхранване след засаждането е до 20 дни, като в 10 л вода се слагат по 10 г азотни, фосфорни и калиеви торове и с нея се полива. След това патладжаните се подхранват още 2-3 пъти в сезона, увеличавайки нормата на минералните торове двойно.
Културата се нуждае от поливане в периода на масово формиране на плодовете. Пазете растенията обаче от висока влажност, тъй като могат да се заразят с различни гъбни болести. Не трябва да допускате да попада вода върху листата им.
Водата, която използвате за напояване, трябва да е задължително топла.
Грижите за патладжаните предвиждат подхранване, поливане, разрохкване на почвата в междуредията (5 пъти за сезон), формирането на храстите на късните и средноранните сортове патладжани.