Как се проверява качеството на пилешко месо и яйца?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

За никого не е тайна, че някои производители използват определени вещества, за да придадат на продукта си по-добър търговски вид и да увеличат обема му. Понякога кокошките са „подправени“ с различни сгъстители и стабилизатори. Основната цел на производителя е да намали производствените разходи и да подобри вида на пилешките трупове. Всеки купувач обаче сам решава дали да консумира такъв продукт.

„Вещество, подобно на гел, задържа водата в месото. Когато се добави, птицата добива по-светъл нюанс и става по обемна.“, коментира собственик на птицевъдно предприятие. „Плътността на месото намалява, докато обемът му се увеличава“

Според него, напомпването с различни вещества е една от причините за безвкусното месо на такива пилета. Те имат специфичен вкус и не засищат така добре, както например домашното пиле. „Домашното пиле може да е еднакво по тегло, но с много по-малък обем, защото месото му има много по-плътна структура. От голямо значение са фуражите, с които се хранят птиците. Те, както и други животни, се нуждаят от аминокиселини. В комбинираните фуражи обаче често се използват техните синтетични видове.“

Фуражите са разделени на изкуствени, синтетични и естествени

Естествените съществуват в природата в завършен вид- растения, зърно и др. В изкуствените, аминокиселините се извличат от естествени продукти, но се добавят изкуствено. Синтетичните фуражи се синтезират от химикали. В резултат молекулата е еднаква по форма, но съдържанието е различно. Разбира се, пилето расте и с такива храни, но месото му е съвсем различно на вкус.

В диетата на птиците трябва да присъстват до 30% кореноплодни култури, билки, животински и растителни протеини- обяснява експертът. Като растителен протеин главно се използва пшенично или соево брашно. Животинският протеин се състои от месно-костна или рибена храна.

Друг проблем е, че все по-често кокошките произвеждат яйца без участието на петли, а това влияе на качеството им. За да разберете дали яйцата, които използвате са такива, просто трябва да счупите едно и да го разгледате внимателно. „На жълтъка има малък бял диск, ако той е във формата на буквата „о“, значи яйцето е заплодено естествено. Друг признак за качество е, че протеинът в доброто яйце не се разпростира при готвене, той е по-изпъкнал и с по-твърда структура.“

Свежестта на пилешкото яйце също се определя лесно- от размера на въздушната камера, която се намира в тъпия край на яйцето. Ако го осветите с фенер в тъмната част на денонощието, може да видите коя е празната част в сферата. Колкото по-малка е тя, толкова по-прясно е яйцето. В случай, че е увеличена, яйцето е по-старо. Срока на годност на яйцата в топла стая е между 7 и 10 дни, докато промишлените яйца могат да престоят и до месец.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама