Сейте го слято или на редове
Нахутът е много полезен и през последните години все по-популярни стават рецептите с участието на това бобово растение. Използват се богатите на въглехидрати, белтъчини и мазнини семена. Културата е едногодишна и може успешно да се отглежда и у нас. Нахутът е особено взискателен към топлината по време на поникването си. Големи са изискванията му към топлината и във фазата на цъфтеж, и при наливането на семената. През тези периоди средната дневна температура трябва да не пада под 20 градуса, но издържа до минус 10 градуса.
Нахутът е едно от най-сухоустойчивите растения. Ако има много влага, растението не се развива добре, особено през цъфтежа и наливането на семената.
Няма претенции към почвата, но не трябва да използвате кисели терени. Най-добре расте на леки, варовити черноземи, кафяви горски почви, канелени и ливадни.
Преди сеитба почвата се обработва на дълбочина 20-25 см. През пролетта площите се култивират и се брануват. Нахутът се тори предимно с фосфорни торове, които в доза 0,5 кг на 100 кв. м и се внасят рано напролет на дълбочина 10-12 см преди първата обработка.
Нахутът се сее от февруари по 50-60 семена на 1 квадрат при слята повърхност. При направата на редове се сее по 3-40 семена на 1 квадрат, като между редовете разстоянието е 40-50 см. Дълбочината на засяването е 5-7 см, а при по-леки почви и при недостиг на влага 8-10 см.
Реколтата се прибира в рамките на 3-5 дни. Тогава растенията полягат върху почвата, но бобовете не се разпукват. Нахутът може да се бере наведнъж при пълната зрялост на семената.