Как сами да си отгледате полезния нахут

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Сейте го слято или на редове

Нахутът е много полезен и през последните години все по-популярни стават рецептите с участието на това бобово растение. Използват се богатите на въглехидрати, белтъчини и мазнини семена. Културата е едногодишна и може успешно да се отглежда и у нас. Нахутът е особено взискателен към топлината по време на поникването си. Големи са изискванията му към топлината и във фазата на цъфтеж, и при наливането на семената. През тези периоди средната дневна температура трябва да не пада под 20 градуса, но издържа до минус 10 градуса.

Нахутът е едно от най-сухоустойчивите растения. Ако има много влага, растението не се развива добре, особено през цъфтежа и наливането на семената.

Няма претенции към почвата, но не трябва да използвате кисели терени. Най-добре расте на леки, варовити черноземи, кафяви горски почви, канелени и ливадни.

Преди сеитба почвата се обработва на дълбочина 20-25 см. През пролетта площите се култивират и се брануват. Нахутът се тори предимно с фосфорни торове, които в доза 0,5 кг на 100 кв. м и се внасят рано напролет на дълбочина 10-12 см преди първата обработка.

Нахутът се сее от февруари по 50-60 семена на 1 квадрат при слята повърхност. При направата на редове се сее по 3-40 семена на 1 квадрат, като между редовете разстоянието е 40-50 см. Дълбочината на засяването е 5-7 см, а при по-леки почви и при недостиг на влага 8-10 см.

Реколтата се прибира в рамките на 3-5 дни. Тогава растенията полягат върху почвата, но бобовете не се разпукват. Нахутът може да се бере наведнъж при пълната зрялост на семената.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА