Как правилно да приберете и съхраните чесъна

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Култивирането на чесъна не изисква градинарска свръхсила, за да се получи добра ароматна култура. Ако правилно прибирате и съхранявате чесъна, то със сигурност ще си осигурите полезна подправка и в същото време стилна декорация за кухнята. За да се запасите за зимата обаче, трябва да знаете някои трикове.

Подготовка за прибиране на реколтата

Веднага след като “връхчетата” на чесъна започнат да умират, идва времето да се приготвите за прибиране. Култивирането на чесъна в много отношения прилича на играта на рулетка. За разлика от картофите, един храст, който винаги можете да подкопаете и да проверите кореновите култури дали са узрели, при чесъна е  по-добре да разчитате на опит и знания.   Ако забележите, че листата са започнали да избледняват, спрете поливането. Разбира се, дъждът може да направи значителни корекции при сушенето на чесъна. За да избегнете развитието на гниене, избягвайте поливането.

garlic

Приблизителните дати за прибиране на реколтата обикновено се установяват при закупуване на семената, но не забравяйте, че условията за растеж и зреене са индивидуални във всяка климатична зона и регион. Условията се влияят от сезонните характеристики, качеството на почвата и торенето. В същото време, навременната обработка на културите с течен листов тор  подобрява здравето и вкусовите качества.

Кога и как да събирате чесъна

Когато долните листа станат кафяви, жертвайте едно растение, изсипете луковиците и ги нарежете наполовина. Ако зърната се придържат към кората, вашият чесън е готов за прибиране. Ако зърната са твърде малки, не трябва да бързате, но това означава, че скоро ще трябва да проведете втори експеримент.

Винаги изкопавайте чесъна – не се опитвайте да го издърпате от земята, тъй като той има силна коренова система.

chesan

Ако възнамерявате да направите “черепни плитки” за декорация, завъртете стъблата, докато все още са зелени и по-гъвкави.

Съхранение на чесъна

Чесънът се суши преди съхранение. Първо почистете внимателно от почвените остатъци. Ако направите това, измиване главите на чесъна не е необходимо. Стъблата и корените не се отстраняват, преди луковицата да изсъхне напълно.

За сушене разстийте растенията в добре проветриви помещения или ги оставете на сухо, сенчесто място в градината. Слънчевата светлина може да промени вкуса на пресния чесън към по-добро.

След един месец, веднага щом върховете и корените изсъхнат и станат твърди, можете да ги отрежете.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА