Салмонелозата принадлежи към групата на острите чревни инфекции. Това е група заболявания, които увреждат стомашно-чревния тракт. Те са по-разпространени сред населението на големите градове, характеризиращи се с висока централизация на производството на храни и повишено търсене на населението на готови храни и кулинарни продукти. Особена опасност представляват пилешките яйца, както и продуктите, приготвени от тях, включително майонеза и сух яйчен прах, както и сметанови продукти, които често са място за размножаване на бактериите на салмонела, ако се съхраняват неправилно. Основните източници на инфекция със салмонела са селскостопански животни и птици, както и болен човек или носител на бактерии. Салмонелата за дълго време остава жизнеспособна в околната среда: в стаен прах – до 3 месеца, в човешки изпражнения – повече от месец, в яйцата – 3 месеца, в кравето масло – 9 месеца, в сирената – 1 година, върху замразени зеленчуци и плодове – 2,5 месеца. Попадайки на хранителни продукти, салмонелата не само оцелява в тях за дълго време, но и се размножава, особено в млякото и млечните продукти, месото и месните продукти. Със салмонела по-често се заразяват децата – при общуване с носители на инфекция, както и чрез мръсни ръце, играчки или в нарушение на основните правила за лична хигиена. Възприемчивостта към инфекция при деца под една година е 10-15 пъти по-голяма, отколкото при деца в училищна възраст или възрастни.
Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Поради устойчивостта им те могат да бъдат пренесени чрез контактни предмети, прибори, съдове и др. Заразяването със салмонела става и при контакт с болен, селскостопански животни или домашни любимци, носители на инфекцията.
Симптоми при салмонела
Салмонелата бързо достига до лигавицата на тънките черва. Там се отделят токсини, които причиняват диария с многократни кашави и воднисти изпражнения с жълто-зеленикав цвят, болки в корема и интоксикация на организма, съобщават от регионалната здравна инспекция в Стара Загора.
При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит. Заболяването започва с прояви като обща слабост, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 – 10 изхождания в денонощието. Това състояние може да продължи седмица. Обикновено води до загуба на тегло, дехидратация на организма със суха кожа и лигавици, жажда, спадане на артериалното налягане с ортостатизъм, учестяване на пулса. Могат да се появят конвулсии, обикновено при по-малки деца. В най-тежките случаи дехидратацията води до остра бъбречна недостатъчност, хиповолемичен шок.
Какви са усложненията на салмонелозата?
Тежката дехидратация може да причини хиповолемичен шок с остра бъбречна недостатъчност. При септичната форма могат да се появят органни усложнения – менингит, менинго-енцефалити, перикардити, ендокардити, тромбофлебити, пневмония, остеомиелит, абсцеси ( гнойници ) на черния дроб, мозъка, слезката и др.
За да предотвратите заболяването, е необходимо да спазвате елементарни правила:
– за рязане на сурово месо и готови за консумация храни, използвайте отделни кухненски уреди и дъски за рязане;
– яйцата, използвани за готвене на кулинарни и сладкарски изделия, трябва да бъдат чисти;
– всички хранителни продукти трябва да се съхраняват затворени в чисти съдове;
– съхранявайте готови за консумация храни отделно от суровите храни;
– правете щателна термична обработка на всички продукти, безцветният сок, който се отделя при пробождане с вилица, показва готовността на готвеното месо;
– ако хранителните продукти останат на следващия ден, тогава те трябва да бъдат подложени на термична обработка;
– поддържайте изрядна лична хигиена и щателно измивайте ръцете си преди хранене и след ползване на тоалетна;
– грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене;
– да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи;
– да се използва вода от гарантирани питейни източници.
Хората, които се хранят и живеят здравословно, е по-малко вероятно да се заразят със салмонела, казват още специалистите от РЗИ – Стара Загора.