Как да отгледате айсберг и във вашата градина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Боднете разсада на висока леха

Ледената или айсберг салатата е с дебели, крехки, сочни и хрупкащи като лед листа. Образува доста едри, много плътни и твърди глави, които наподобяват зелки. Имат отлични вкусови качества. Тя не образува бързо цветоносно стъбло, което я прави подходяща за по-късно пролетно и за лятно производство. Отглежда се чрез разсад. Семената се сеят през февруари в полутопъл парник, или на затоплена с оборски тор леха, която се покрива с полиетиленово платно; към края на февруари и в началото на март се сее на неотопляема леха, покрита съответно с полиетилен. Добри условия за отглеждането на разсада създава и полиетиленовата оранжерия.

На 1 квадрат се засяват 1-1,5 г семена, които се разпределят равномерно в плитки браздички, отворени с маркир през 5 см, или разпръснато. Зариват се с тънък слой (1,5-2 см) пресята влажна парникова или друга плодородна и чиста от плевелни семена почва. След това леко се подравнява с пръчка и се притъпква внимателно с дъска. За производство на разсад за засаждането на 10 квадрата достатъчна е по-малко от квадрат разсадна леха.

Семената ще поникнат за седмица при температура 20-22 градуса. След като се покажат първите кълнове, намалете топлината до 16-18 градуса през деня и с 3-4 градуса през нощта. Благоприятната влажност е умерената. При засушаване се полива с лейка с позатоплена вода през по-топлите часове на деня. След поливката разсадната леха се проветрява. Проветряването е редовна грижа, като през студени дни това се извършва внимателно. Когато разсадът е по-гъст, се прорежда. За разсаждане на ледената салата се подготвя 35-40-дневен разсад. Предвижда се засаждане на разстояния 30х25 см. Тъй като ледената салата е много чувствителна към преовлажняване на почвата, за отглеждането й се предпочита високата леха, в която водният режим се регулира по-лесно – излишната влага не се задържа и се отцежда бързо. Освен това растенията се проветряват по-интензивно и така се намалява опасността от гниене, мана, антракноза и други болести.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА