Да бъдат огласявани производителите на лоши храни, настояват от неправителствена организация

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Достигането на некачествени продукти до регала става с мълчаливото съгласие на търговците, според Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ настоява за законови промени, които да позволят на контролните органи да обявяват публично имената на фирми, които нарушават правилата за производство на  храни. Сега е забранено публикуването на имената на фирми – нарушители, освен ако произведената от нея храна застрашава живота на потребителите, съобщи председателят на организацията Андрей Велчев.

“Много е сложен периодът, всички оператори са на ръба на оцеляването, освен това има черен ПР срещу млекопреработвателите”, каза Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите в България. В страната.има няколко предприятия, които не спазват правилата. У нас оперират около 240 по-големи предприятия, а по наредба 26 има над 200 малки цехчета , общо- имаме до 450 бизнесоператори в този отрасъл.

Той е убеден, че обявяването на предприятия без доказване, както и публикуването на данните е незаконно действие, от НАМБ започват административни действия срещу потребителската организация, която обяви наскоро класация за некачествените продукти.

Според Михайлов контролът не сработва по две причини – преди години имаше превантивни проверки, в последно време тези процедури не се прилагат. БАБХ се превърна в орган от работещ превантивно, в структура, която гаси пожари. Липсва превантивната част, другият проблем е в каналите за дистрибуция. Достигането на некачествени продукти до регала става с мълчаливото съгласие на веригите. Договори по 50 стр. дават предимство на търговеца, че при проблем отговорността ще се прехвърли към производителя.

Отговорността на търговските вериги липсва

БАБХ не проверява само мляко и млечните продукти, работата на агенцията е доста всеобхватна, затова няма как инспектори да бъдат в производствените обекти постоянно, каза Галя Викьова, заместник-изпълнителен директор на БАБХ

.Контролът е добър, но не е достатъчен. Най-ефективният контрол е там, където стоката се превръща в пари – на регала, категоричен е Михайлов.

Като бранш трябва да се чувстваме в малко неудобна ситуация, в момента най-губещи са тези, които работят по правилата и правят продукти от мляко, смята Димитър Зоров, като се противопостави на колегата си от другата млекопреработвателна асоциация. проблемът е, че колегите не искат ограничения във водно съдържание. Допуснахме кардинална грешка и трябва да се върнем към нормалните отношения.По  БДС  се позволява 54% водно съдържание, всичко над 60% водно съдържание да не се нарича сирене, да се казва по някакъв си друг начин, предлага Зоров.

Ние като преработватели унищожаваме животинския сектор с това, че не се ползва суровото мляко. Сухото вещество има цена, както и маслеността. Когато 80% е водата в сиренето, то излиза много по-скъпо от истинското. Трябва да направим минимални стандарти близки по стандартите по БДС, смята Зоров.

Държавата да си върне комуникацията с обществото, тъй като има организации, които работят против българските производители, смята Димитър Манов от Българска асоциация на млекопреработвателите.

 

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА