Изтича действието на Постановление № 70, какво следва за производителите?

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Днес изтича срокът на действие на Постановление № 70 на Министерски съвет, което позволи, повече български храни да се продават в големите търговски вериги. С този законодателен акт се даде глътка въздух на родните производители и преработватели на млечни продукти в условията на кризата с коронавируса, поради силно ограничените възможности за пазарна реализация в ХОРЕКА канала, както и заради спирането на програмите за снабдяване с млечни продукти на училища и детски градини.

2020: Местни плодове и зеленчуци влязоха в магазините

Създаването на Постановление № 70 засили позициите на българските млекопреработватели в отношенията с големите търговски вериги. “Все по-добре работим с големите търговски вериги, в тяхно лице виждаме един добър партньор”, посочи пред „Агрозона“ Владислав Михайлов, председател на УС на Национална асоциация на млекопреработвателите. Дори малките производители получиха възможности да продават продукцията си в магазините на големите чуждестранни търговци.

Българските стоки със запазено място в търговските вериги и след Нова година

За българските стоки ще има запазено място в магазините от търговските вериги и след Нова година – това стана ясно по рано този месец по време на среща между представители на търговските вериги, производители на храни, министъра на земеделието Десислава Танева и министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Очаква се участниците в разговорите да продължат да работят според принципите в Постановление №70. В Националния съвет по храните обаче ще се разработят добри практики за предлагане на продукция от малки производители във веригите.

„Не трябва да забравяме, че зад нас, преработвателите, има една голяма група земеделски производители и животновъди, които са като скачена верига и когато нашият пазар и малко по-добър, и при тях обемите и цените са по-добри. Когато при нас нещата вървят на зле, ефектът се разпростира и върху тях. Така че държавата, правителството и министерство на земеделието е важно да защитят интересите на обществото, земеделците и преработвателите, дори и да се наложи в някаква степен да се ограничат правата на свободна търговия. Ситуацията е извънредна и е нормално да се вземат извънредни мерки“, категоричен е Владислав Михайлов.

Протести и преговори в Германия

Сътресения в отношенията между земеделските производители и големите дискаунтъри има отдавна и в Германия, Франция и други европейски държави. Германските фермери не се примиряват с несправедливото отношение към тях и през последните месеци на 2020 г. организираха редица блокади пред търговските центрове. В резултат на преговорите между търговците, федералното министерство на земеделието и земеделските стопани, някои дискаунтъри повишиха цената например на свинското месо. Въпреки това протестите на фермерите продължават, тъй като те не са доволни от условията, които им предлагат големите търговци.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements