С 145 276 тона е нараснал експортът на говеждо месо за последните три месеца, според последните данни на аржентинското Министерство на земеделието. Това е 60% повече в сравнение със същия период на миналата година. Основният купувач е Китай, който пое почти половината от общия обем на износа на говеждо месо. 15 % пък от продукцията отиде в ЕС.
Министерството също така отбеляза значително увеличение на вътрешното производство на говеждо месо. През първите четири месеца на 2018 г. 10 % повече животни са заклани, спрямо година по-рано, почти 4,4 милиона.
Производството на говеждо месо през първите четири месеца на 2018 г. в Аржентина възлиза на 992,504 тона кланично тегло, което означава увеличение от 11% в сравнение със същия период през 2017 г. Настоящото увеличение се дължи предимно на бума на световния пазар на месо, особено на бързо растящото търсене в Китай.
Аржентинското земеделско министерство се позовава и на политиката за насърчаване на производството и либерализирането на износа като причина за развитието на тази индустрия. Вече се усеща през 2017 г., когато, според статистиката, износът на аржентинско говеждо месо се е увеличил с 35% до 312 052 тона. Обратно, през 2015 г. обемът на износа е бил 198 687 тона. Въпреки неотдавнашното динамично развитие, износителите на месо от Аржентина все още не са в състояние продават количествата, които бяха преди световната икономическа криза през 2010 г. През 2009 г. Аржентина продаде 667 378 тона говеждо месо на световния пазар