Изнасяме повече ягоди и грозде, слагаме на трапезата си родно зеле

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

За първите пет месеца на 2020 г са изнесени 19 450 тона плодове, което е с над 8% ръст спрямо същия период на 2019 г., отчитат от земеделското министерство. Отчитаният износ на пресни плодове по това време на годината представлява основно реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Само цитрусовите плодове формират над 82% от целия износ за петте месеца на 2020 г., като количеството се повишава с 8,4% на годишна база. Износът на ябълки е с 19,1% по-малко в сравнение с петте месеца на 2019 г., докато при ягодите и гроздето е налице ръст от респективно 16,5% и три пъти.

През периода януари – май 2020 г износът на пресни зеленчуци намалява с 4,8% на годишна база, до 18,1 хил. тона, докато този на пресни плодове се увеличава с 8,3%, до 19,5 хил. тона. Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи главно на спад на реализираните извън страната бобови зеленчуци – основно на грах, с 3,1 хил. тона или 97%. Намаление се наблюдава и при експорта на лук и картофи, съответно с 36,2% и 41,6%. Същевременно, износените количества домати, краставици, пиперки, тикви, зеле и моркови са с между 10,9% и 35,5% повече.

При вноса на пресни зеленчуци най-значително в количествено изражение нарастват доставките на домати – с 2,6 хил. тона (6,7%), пиперки – с близо 1,8 хил. тона (19,1%) и краставици и корнишони – с 1,6 хил. тона (11,5%). Повишение се отчита и при импорта на моркови, тикви, патладжани и чесън – в границите от 3,5% до 73,8%. От друга страна, вносът на лук и шалот намалява с 22,4%, а този на картофи и зеле – съответно с 1,5% и 9,7%.

Около 70% от общия внос на пресни плодове за първите пет месеца на 2020 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 91,2 хил. тона, което е с 10,1% повече на годишна база. Вносът на ябълки се свива с близо една трета в сравнение с аналогичния период на 2019 г., възлизайки на 24,3 хил. тона. Сред останалите плодове доставките на грозде, черупкови плодове, дюли, сливи, пъпеши и дини нарастват в диапазона от 24,6% до 99,6%, а тези на кайсии, малини, вишни, праскови и череши намаляват с между 7,4% и 77,6%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама