Испанците намаляват приема си на месо с 1 килограм годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През последните години, в Испания се наблюдава намалена консумацията на месо, но това не означава непременно, че те се хранят по-здравословно. По данни на Министерството на земеделието, рибарството и храните на Испания (MAPA), консумацията на месо е спаднала с 4 килограма в сравнение с 2013 г. – е от 50.6 кг на 46.6 кг. Около 80% от консумираното месо в домакинствата обаче, е червено или преработено, най-малко препоръчаното от Световната здравна организация (СЗО) и Международната агенция за изследвания на рака (IARC), поради риска, свързан с развитието на рак. СЗО определя препоръчителен седмичен лимит за червено месо от 500 грама, а относно ограниченията за преработено месо се казва – “малко или нищо”. Само в домакинствата се консумират средно около 300 грама червено месо седмично и 210 грама преработено. Може да се каже, че испанците ядат около 30 грама на ден. Изследванията показват, че 50 грама дневно увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво с 18%, но дори с 30 грама дневно, те все пак са далеч от съветите на СЗО за „малко или нищо“.

По вид на продукта обаче, най-консумираното месо е пилешкото, с около 13 кг на жител годишно. Следват ги свинско и говеждо месо с 10 и 5 килограма годишно. Освен тази тенденция и в рамките на преработената група са фует (испански салам, сушен на въздух), бекон и масло, които сега се консумират малко повече, отколкото преди пет години.От испанските провинции Ла Риоха е лидер по намаляване на консумацията на месо с минус 24%, следван от Кантабрия, с минус 17%. За разлика от тях, Галисия е единствената провинция, където потреблението на месо нараства през последните пет години, поради увеличаването на пилешкото и свинското. Това е и единствената зона в Испания, където свинското месо се консумира повече от пилешкото месо.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама