Испания, Полша и Румъния се превръщат във водещи производители на свинско месо в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Испания, Полша и Румъния са на път да се превърнат във водещи произовдители на свинско месо в Европейския съюз. Това се казва в анализ на Rabobank.

„Индустрията става все по-консолидирана в Испания, като в нея вече не преобладават малките ферми, както беше досега, а се появяват все повече големи компании и ферми, които ще допринесат за повишаване на ефективността на сектора.”, каза анализаторът от Rabobank Алберт Верноиш цитиран от FoodNavigator.

Пазарът също има конкурентоспособна пазиция на пазара и ниски цени на работната ръка, така че динамичното развитие на сектора, което се наблюдава през последните няколко години, се очаква да продължи.

Секторът в Полша и Румъния също има добри възможности за силно развитие в средно- и дългосрочен план заради големите количества произведени фуражи, силния БВП и добрия потенциал за растеж.

Анализаторът подчертава, че на общоевропейско ниво е важно да се инвестира в повишаване на ефективността и в борбата с болестите.

В Северна Европа развитието на сектора върви  ще върви по-скромно поради географските особености и ограничените площи подходящи за пасища, както заради общественото противопоставяне на окрупняването на фермите, както и заради високите разходи за обработка на животинските биологични отпадъци.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама