Група „Оратница“ станаха карвинг поклоници

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

„Златната ябълка“ – така се казва едно от последните произведения на уникалната група „Оратница“. В случая обаче не става дума за песен, а за ръчен труд. Момчетата от бандата се включиха в карвинг демонстрация в град Лясковец в рамките на Втория фестивал на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който проведе общината наскоро.

„Оратница“ показаха сръчност, бързина и талант, посочи председателят на Българската асоциация по карвинг – Веселина Славчева, която им връчи специални ножове и даде първия урок по дълбаене и гравиране в кората на плодове и зеленчуци.  Членовете на бандата предпочетоха да творят върху ябълки, защото много ги обичат и някои от опитите бяха хапнати в на момента. Хорхе (Георги Маринов), който свири на Диджериду, пък показа най-добра концентрация. За начинаещи този вид изкуство отнема доста време, но „Оратница“ обещаха да тренират и догодина, когато пак се включат в зеленчуковия маратон на Лясковец да смаят публиката. Идеята е дори да изнесат концерт със зеленчукови инструменти, които карвинг просветителят у нас  Веселина Славчева предложи да направи специално за „Оратница“.

Карвингът е изкуството на красивата храна. Определят го и като  философия и начин на мислене. Идеята е да се нахранят очите, а след това и тялото. Няма граница за фантазията, която може да се прояви върху храната.

Четири нови песни представи на лясковчани етно формацията на страхотен концерт с перфектен звук и пироефекти. Сцената е настанена пред единствения на Балканите Музей на гурбетчийското градинарство. Парчетата все още са с работни имена и бяха чути за първи път. Вокалистът Иван Господинов – Попа пък вдигна всичката публика да вие хоро и посочи, че трябва да съхраняваме традициите си и в същия момент да градим мостове към следващите поколения. Това е не само послание на фестивала, но и стилът на „Оратница“, които имат своя интерпретация на народната и етно музика и пленяват феновете си от първото слушане.

Карвинг-фестивалът „Лясковец – пъстра столица на гурбетчийското градинарство“ се проведе за втори път, благодарение на спечелен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“ и цели да насърчи инициативата на местната общност. Във фестивала бяха концентрирани 30 микросъбития – надпявания, надигравания между самодейни читалищни и пенсионерски състави. Участват и малчугани от различни детски градини, плетачки, читалища, художници, шивачи, дизайнери, музиканти, артисти и др.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements