Гръцкото киви сменя италианското на европейския пазар

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

“Всички европейски държави увеличават доставките си на киви, но Гърция е увеличила износа си от 50 до 150 хиляди тона само за десет години”- съобщава Стефано Пецо, президент на Fruitimprese Veneto.

„Гърция произвежда киви отдавна, но за 10 години производството се е увеличило от 75 до 220 хиляди тона. Вътрешното потребление е много ниско, така че производствените разходи също са ниски, а износът е скочил от 50 до 150 хиляди тона и е заместил италианските доставки на места“. Разбира се, за това допринесе за проблема, причинен от руската забрана: преди 2014 г. Гърция продава 33% от кивито си на Русия, докато 40% са предназначени за европейския пазар. През последните 5 години гърците увеличават производството си и процентът на продукцията, предназначена за Европа, достига 70%.

„Обемът на гръцко киви, продавано в Германия и Испания – които преди купуваха продукция от Италия, нараства от година на година.“ – споделя още Стефано. Италия има производствен потенциал за 600 хил. тона, въпреки че количествата през 2018 г. бяха срамежливите 400 хиляди тона. Венето е петият италиански регион, когато става дума за производство и овощни градини. Средното производство там пада под 40 хиляди тона, поради намаление в насажденията. “Италия изнася около 70% от продукцията си, но трябва да подобрим това, което правим, за да не изоставаме след Гърция.” – заключи той.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама