Големите печеливши в новия Европарламент са партиите на крайно десните и на евроскептиците

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

В Европейски парламент 2014-2019 г. влязоха партии, които държат правителствата на страните-членки да имат по-голяма самостоятелност във взимането на решенията, предава Agra Europe. Експерти очакват гласуването в Брюксел да стане все повече в обратна посока на стремежа към задълбочаване на политическата интеграция в ЕС. В следващите няколко години европейският проект ще бъде сериозно критикуван, коментират експертите.

Европейската народна партия(ЕНП), позиционирана в център-дясно, спечели най-много места /28%/ в Европейския парламент (ЕП) с мандат 2014-2019 г. Очакванията на анализаторите се потвърдиха, като голям брой десни и анти-ЕС настроени партии влязоха в новия парламент.

Въпреки че ЕНП спечели повече гласове в сравнение с останалите групи в ЕП, в предишния парламент имаше с около 60 места повече (36% от всички места), отколкото сега. Намаление до 25% на броя представители има и при център-лявата партия на Социалистите и Демократите (S&D), и при Алианса на либералите и демократите (ALDE).

Загубата на трите най-големи партии се дължи на нарасналата подкрепа за силно евроскептични партии в много страни-членки, особено в Националния фронт на Франиця, който получи най-много гласове /25%/ в страната и ще изпрати в ЕП 25 представителя.

Отражения върху ОСП

На проведените от 22 до 25 май избори за европейски представители гласуваха 43%. Сянката на евроскептицизма остава върху Общата селскостопанска политика (ОСП), но е възможно да се даде приоритет на правителствата да имат повече контрол при вземане на решения. От влизането в сила на Договора от Лисабон през 2007 г. ЕП обедини законодателните си правомощия с правителствата на страните-членки в Съвета на Европа в много политически сфери, включително и за ОСП.

Фермерските организации в ЕС призоваха новите европейски народни представители да работят активно за въвеждането на реформите на ОСП, да повишат конкурентоспособността на земеделския сектор на ЕС, да защитават интересите на фермерите в търговските споразумения с трети страни и да увеличат инвестициите в науката и иновациите в сферата на земеделието.

Общо 751 народни представители ще има следващият ЕП, избрани от 28-те страни-членки. В миналия парламент броят им беше 766. В идните седмици предстои пренареждане на местата на политическите партии, като евроскептичните партии със сигурност ще имат още по-силно влияние. След това ще се назначат новите еврокомисари за периода 2014-2019 г. Те ще започнат работа през есента, след като приключат преговорите за това кой комисар от коя държава какъв ресор да получи.

По-евроскептичен европарламент

Ето как се нареждат партиите в следващия европарламент: ЕНП спечели най-много места – 212 от общо 751 /28.2% от всички гласове/. Следващи са S&D със 186 места /24.8%/, следвани от ALDE със 70 места /9.3%/ и Зелените с 55 /7.3%/. След тях е евроскептичната партия на Европейските консерватори и реформисти (ECR) с 44 места /6%/, крайно десния алианс Европейскаобединена левица/Скандинавска зелена левица(GUE/NGL) с 43 места /5.7%/ и силно евроскептичната партия Европа на свободата и демокрацията (EFD) с 36 места /4.7%/. Освен това в ЕП имат места 38 независими кандидати и 67 представители на нови партии, които заедно са спечелили 13.6% от гласовете.

Печелившите в големите страни

Според Партията за независимост на Великобритания получи мнозинството гласове в страната – 27%, което означава, че ще получи 27 представителя в ЕП. Според нея Великобритания трябва да развива търговски връзки с бившите колонии и това важи и за останалите държави от Европа.

Християн-демократическият съюз на Ангела Меркел спечели 35% от гласовете в Германия, а новата евроскептична Алтернатива за Германия (AfD) партия получи 7%. Управляващата център-лява партия в Италия получи най-голяма подкрепа (40%), докато в Гърция 23% отидоха за управляващата център-дясна партия.

Въпреки всички тези коментари лидерът на ЕНП Жан Клод Юнкер отбеляза, че ще има „ясно очертано про-европейско мнозинство“ в новия ЕП. Юнкер се е устремил към президентското място в Европейската комисия през 2014-2019 г., но има силен конкурент в лицето на Мартин Шулц от S&D. Поради факта, че ЕВП получи повече места от S&D, шансовете на Шулц практически са нищожни, тъй като правителствата на страните-членки се споразумяха изборът на следващия президент на Комисията да бъде базиран на резултатите от парламентарните избори. Все пак избраният президент трябва да получи подкрепата на мнозинството европейски народни представители.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements