Герман Мартос: Напояването е ключово за ролята на България в производството на зърнени култури

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Водата е най-важното нещо, ключа към проактивното земеделие. От четирите основни фактора, които задвижват земеделието, напояването е номер 1 по възвръщане на инвестициите. Това е валидно с пълна сила и за България. Предизвикателствата, които посрещаме днес с оглед на продоволственото осигуряване, кризи, недостиг на храни, логистични проблеми и т.н. , за България и ролята й в производството на зърнени култури, напояването е от ключово значение. Това коментира в интервю за Агрозона Герман Мартос, директор продажби за Европа, Близкия Изток и Африка в Линдзи Еригейшън*, по време на посещение на търговскката мисия от щата Небраска в София.

За какви култури и площи могат да се използват пивотните системи?

„Пивотните системи се използват не само за културите, които се отглеждат в редове, но и за всякакъв друг вид култури, включително оризища и цитрусови градини. Ефективността при използване на водата за пивотната система достига 90-95%. Количествата на използваната вода се изчисляват спрямо съответната култура и нейните оптимални нужди от вода“, разказва Мартос.

Герман Мартос, директор продажби за Европа, Близкия Изток и Африка в Линдзи Еригейшън

„Имаме пълно портфолио, когато става дума за изработване на цялостно решение за напояване. Разполагаме с латерални системи и най-различни ъглови системи, които могат да покрият всяка площ.  Не само машините и материалното изражение, но мисълта, интелекта и цялата селематика, с която са снабдени нашите съоръжения“, пояснява експертът.

Поддръжка на съоръжението

Поддръжката на пивотната система е минимална и се свежда до смазване на шарнирите и следене на нивото на маслото в предавателната кутия. Поддръжката е месечна или годишна, но в никакъв случай ежедневна, разказва Мартос.

С какво са по-различни и по-добри пивотните системи?

„Защо пивотните системи са по-добри от капковото напояване? На първо място заради възвращаемостта на инвестицията. Второто голямо предимство е възможността за непрекъснато дистанционно управление. Третото, което ценим много е спокойствието, че всичко е наред и върви под контрол“, разкри той.

„Има много други фактори, като значителната степен на оптимизация. Когато говорим за екологичната устойчивост, е важно да споменем, че 95% от влаганите материали в нашите системи са рециклируеми“, споделя още той.

„Най-голямата разлика се свежда до това, че когато пресметнеш всички разходи и видиш каква е крайната цена, която плащаш за притежание на напоителното съоръжение, анализирайки отделните части като инсталация, самата система, поддръжката й и труда. Сравнението на тези фактори ни показа, че ние имаме голямо предимство срещу системите за капково напояване. Направени са няколко проучвания в различни университети в САЩ, които ни показаха, че притежанието на централната пивотна система може да струва с до 62% по-малко, спрямо капковото напояване. Фермерите разбират, че за тях това е най-добрата опция да възстановят инвестициите си сравнително бързо“, пояснява експертът.

В близко бъдеще: Пивотите ще торят и пръскат

„В момента се занимаваме с една нова концепция, която се основава на два основни фактора – здравето на насажденията и здравето на машините.  В основата на тази идея е залегнало това, че снабдяваме умния пивот с допълнителни сензори, които да наблюдават културите във всяка фаза от тяхното развитие, на всеки сантиметър и дават информация за тях. Освен вода, можем във всеки момент да реагираме и наторяваме или добавяме други необходими химически вещества. Едновременно с това работим по превантивната поддръжка и разрешаване на възможни проблеми. Всичко това може да се прави само от мобилния телефон, без значение къде се намирате“, разказва още той.

„С голяма готовност си сътрудничим с университети, търсим нови партньорства и се вслушваме в нуждите на фермерите“, заключва Мартос.

 

* Линдзи Ерогейшън реализира продажби на стойност 471,4 млн. евро за 2021 г. и работи върху близо 12 млн. напоявани площи. Достига до 90+ страни, а производството й се осъществява на няколко континента – в Небраска- САЩ, Китай, Бразилия, Южна Африка и Турция.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА