Фермерите в Полша с все по-големи стопанства, за да запазят доходите си

Кирил Александров
Кирил Александров
5 Минути

Д-р Гражина Хоронжикевич е ръководител на отдела за промоция на търговията и инвестициите в посолството на Полша в България. За “Агрозона” тя разказа как Полша се превърна от вносител в износител на агростоки.

Д-р Хоронжикевич, Полша успя да се превърне от вносител в износител на агростоки. Каква трансформация се случи през последните години в полското земеделие и какви са факторите за това развитие?

Селското стопанство и преработката на селскостопанските продукти, а също така и хранително-вкусовата промишленост са отрасли, които съществено се промениха през последните години в Полша. Сега те са съпоставими с най-развитите страни в Западна Европа по степен на напредналост на използвани технологии, оборудване, качеството на произведени храни.

apples_to_canada
Въпреки техническото развитие целта на производителите е да запазят натуралния вкус на плодовете и зеленчуците

През последното десетилетие в индустриалното производство на храни настъпи направо революционна трансформация. Инвестирали сме много средства, с подкрепата на ЕС, както в развитието на технологиите, така и в безопасността и качеството на храните. Най-важното е, че въпреки цялото технологическо развитие, не сме загубили нашия оригинален вкус, аромат, качество, които са уникални. Успяхме да съчетаем тези характеристики с доста конкурентна цена. И това е една проста рецепта за все пак труден успех, който успяхме да постигнем.

Каква е структурата на полското земеделие?

От 90-те години от картата на Полша изчезнаха почти 60% малки ферми с по-малко от 2 ха. Въпреки това нашето селско стопанство все още се бори с проблема на фрагментацията. През последните години полското село претърпя огромна метаморфоза, но все още много бавно се променя аграрната структура на нашето селско стопанство. От гледна точка на аграрната структура, което означава размера на ферми, тя все още се характеризира с фрагментация. Аграрна структура се различава по региони. Средната големина на фермата е малко над 10 хектара.

apples1
Полша има възможности да складира продукцията си

Процесът на разширяване на стопанствата е един автономен процес. Навсякъде по света стопанствата се увеличават, тъй като земеделските производители увеличават площите за стопанисване с цел повишаване на нивото на доходите. Това от своя страна беше обусловено от неблагоприятното съотношение между изкупните цени и стойността на средствата за производство в селското стопанство. За да се поддържа приемливо ниво на доходи бе необходимо да се увеличи площта на стопанствата. В Полша този процес тече.

apples2
Земеделието в страната става все по-конкурентоспособно

Селското стопанство в Полша до голяма степен е разнообразно – не само на регионално, но в икономически, социален или технологичен план. Освен това се обособяват три нови сектора: комерсиално селско стопанство, многофункционално и социално. Секторът на комерсиалното (търговско) селско стопанство осигурява главно суровини за промишлени предприятия, включително и за хранително-вкусовата промишленост. Развитието на комерсиалното селско стопанство е тясно свързано с развитието на предприятията и тяхната конкурентоспособност на все по-труден световен пазар. Вторият сектор на селското стопанство са мултифункционални семейни ферми. При тях се насърчава диверсификацията на производството, подпомага се селският туризъм, съдейства се за предлагане на разнообразни услуги. Съществуването на третия сектор на селското стопанство (социалното) до голяма степен се дължи на състоянието на пазара на труда в даден регион.

Какъв дял в полския БВП се пада на земеделието?

Участието на селското стопанство в БВП е в размер на 2.6% от БВП, като се има предвид факта, че на село живеят 40% граждани. Това са хората, които живеят в непосредствена близост до големите градове. Те продължават да работят в града и имат не само професионални контакти, но и социални и образователни. Важен принцип е, че колкото повече и по-модерно работиш, толкова повече печелиш от това.

Повече подробности от интервюто с г-жа Хоронжикевич може да прочетете в майския брой на списание “Агрозона”.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements