Фермери: Хиляди декари в СЕУ са с червен код, много животновъди ще ликвидират стопанствата си

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Сроковете за корекции са много кратки, коментират още земеделски производители

“Хиляди декари в СЕУ са с червен код. Най-лошото е, че тази проверка не е отразена коректно. Не знам моторингът на база сателитни снимки ли е правен. При мен има 3 парцела, които не са косени, там бяха животните, те ги изпасоха, няма как да ги кося, но в системата за мониторинг тези площи са оцветени в червено и пише, че са косени, което не е така. Данните бяха публикувани в системата миналата седмица, но и сега продължава да има промени и нови парцели се оцветяват в червено. Ние не можем да реагираме, хората са в неведение и това е най-лошото”, заяви в интервю за Агрозона животновъдът и земеделски производител Николай Димов.

“Вчера разговарях с колега животновъд, от 2500 дка чертани, 1500 дка са с червен код. По данни от системата причината за това е, че е косено преди 15 юли. Това изискване по Натура 2000 ще накара всички животновъди да ликвидират стопанствата си”, коментира още Димов.

“В цяла Ямболска област ситуацията е такава, сигнали имаме подадени от Тополовград, Харманли, проблемът е повсеместен. Ако ситуацията не се разреши бързо ще има много хора, които ще ликвидират стопанствата си”, категоричен е животновъдът.

Срокът за подаване на възражения е много кратък

“Имаме право да подадем възражение, но срокът е много кратък – до 20 ноември. Освен това евентуално при едно такова възражение не се знае дали то въобще ще бъде уважено и кога хората ще си получат парите. Ако не е уважено – санкцията е по три”, споделя още той.

“Ние не знем въобще какво ще представлява проверката по възраженията – дали ще бъде пак по сателитни снимки, дали на място, не можем да кажем, в неведение сме. Никъде не е отразено ако се подаде възражение какви ще бъдат проверките, които ще се извършат, нито в какъв срок”, допълва Димов.

“Много хора са си изтеглили предварително субсидиите от банки и при тази ситуация направо си заминават”, коментира още той.

“Друг проблем – те казват при възражението да приложим снимков материал. При положение, че новата стопанска година е започнала вече, един от моите парцели е засят с пшеница, каква снимка да им пратя сега постфактум”, допълни Димов.

“Направихме питане до техническия инспекторат в Ямбол и попитахме как е възможно след като системата за мониторинг работи от септември месец, те да пишат сега, че е косено преди 15 юли, тази система не е работила, а имаме отразени такива несъответствия. Не се знае тези снимки от кога са. Те не са качени в системата и не може да видим от кога са”, заключи той.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА