Европейският птицевъден сектор разработва Харта за устойчивост

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

150 представители на индустрията ще публикуват документа в началото на 2022 г., информира AVEC

По време на Общото събрание на AVEC – Европейската асоциация на птиче месо – членовете се ангажираха да разработят Харта за устойчиво развитие, която ще бъде публикувана в началото на 2022 г, предаде Euromeatnews.
150 представители от Европейския сектор за птиче месо се срещнаха на 10 септември 2021 г. в Берлин, където германският член на AVEC, BVG -Bundesverband der Geflügelschlachtereien бе домакин на 63 -ото Общо събрание на AVEC.
Дебатите бяха съсредоточени върху устойчивостта на сектора, в контекста на Зелената сделка и стратегията на ЕС „Стопанство за разклоняване“, с оживен обмен между първокласни оратори от двете власти и академичните среди.
Общото събрание завърши с голямо съобщение, тъй като президентът на AVEC, Пол Лопес, представи така наречената „Берлинска декларация“, в която европейският сектор на птиче месо се ангажира да разработи „Харта за устойчивост“, която да бъде публикувана в началото на 2022 г. С този ангажимент AVEC възнамерява да докаже, че европейското птиче месо е част от решението в борбата с изменението на климата, като разработи конкретни решения за подобряване на устойчивостта на сектора. Секторът има за цел да намери баланс между трите стълба – околна среда, социална и икономикческа среда за установяване на истинска устойчивост.

Генералният секретар на AVEC, Birthe Steenberg заяви, че „нивото на ангажираност на сектора на птиче месо в ЕС е силно зависимо от желанието и капацитета на Комисията на ЕС да защити сектора от нелоялна конкуренция от трети страни. От огромно значение са усилията, положени в сектора на птиче месо в ЕС – което ще повиши производствените разходи – да не бъдат посрещнати с обратен ефект от по -големия внос на птиче месо от трети страни. “Ние произвеждаме месо по много интелигентен за Европа начин, така че вносът на повече месо от трети страни в крайна сметка ще доведе до по-високи емисии на парникови газове в световен мащаб”, допълва той.

Секторът на птиче месо е стратегически актив в хранителната система на ЕС с обща производствена стойност от 38 милиарда евро, с износ на стойност над 2 милиарда евро годишно и осигурява директна заетост на повече от 370 000 души. В Европа производството на конвенционално птиче месо представлява 80% от пазара. Използвайки високоефективни производствени процеси, са необходими само минимални количества природни ресурси за генериране на източник на протеини с голяма стойност за човешката диета.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама