Европейската комисия се опитва да успокои притесненията за притока на зърно в Украйна

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Пътищата на солидарността и проблемите, свързани с тях, вероятно ще бъдат разгледани по време на предстоящата среща на върха ЕС-Украйна в началото на февруари.

Европейската комисия подчерта, че е наясно и има предвид въздействието, което така наречените коридори на солидарност на ЕС за износа на зърно от Украйна имат върху съседни страни като Румъния или Полша.

ЕС стартира инициативата за солидарни коридори в края на май 2022 г., за да помогне на Украйна да изнася селскостопански стоки по всички възможни маршрути – включително железопътен, автомобилен и речен транспорт.

Почти една година след началото на войната мерките се оказаха успешни – през декември общо три милиона тона зърно бяха изнесени през коридорите за солидарност, според Майкъл Сканел, заместник-генерален директор на Комисията.

„Никой не е предвидил това ниво на успех, когато коридорите за солидарност бяха пуснати, но разбира се, това има цена от гледна точка на смущенията в местната търговия в съседните страни“, каза Сканел пред депутати по време на среща на комисията по земеделие на Европейския парламент, цитиран от EURACTIV. 

Докато коридорите за солидарност бяха предназначени да улеснят транспорта през съседни страни като Румъния до по-широкия ЕС и световните пазари, фермерите от тези страни многократно предупреждаваха , че големи количества зърно остават в граничните региони, където изтласкват местните производители от пазара. През септември румънските зърнопроизводители предупредиха , че притокът на украинско зърно чрез инициативата за солидарни пътища ги тласка близо до фалит. Българските стопани също усетиха негативите от инициативата, заради която украинският износ намери пътища към външните пазари, но търговията с родните суровини буквално се срина, особено при слънчогледа и пшеницата.

По онова време Комисията настоя, че това няма отрицателно въздействие върху единния пазар, но Сканел призна, че проблемът трябва да бъде решен и обеща, че Комисията „много държи на това“.

Необходима е по-добра логистика

Той обясни, че необходимите мерки са подобрена логистика, включително по-добри пътни, железопътни и шлепови връзки, за да се помогне за по-нататъшното транспортиране на зърното и по-добри съоръжения за съхранение във въпросните страни.

„В това отношение се правят много големи инвестиции“, подчерта Сканел. Той обаче не успя да посочи сумата или графика и не потвърди дали подобни инвестиции идват от европейски, национални или частни фондове.

Въпреки че справянето с подобни проблеми „е голям приоритет“, коридорите на солидарност „в крайна сметка ще работят в полза на тези съседни страни“, увери той, цитирайки „огромните нови пазари“, които те ще имат на свое разположение, след като ЕС допълнително интегрира Украйна.

Законодателите обаче, особено тези от въпросните страни, не бяха толкова убедени.

„Много е трудно за страни като Полша и Румъния“, подчерта евродепутатът-социалист Клара Агилера по време на срещата, призовавайки за конкретна помощ и „увеличена подкрепа от Европейската комисия“ за страни, които имат обща граница с Украйна.

Царевицата, оставена неожъната

Междувременно румънският евродепутат Даниел Буда прочете съобщение, което е получил от фермер в страната. „Моля, занесете тези [селскостопански] продукти в Африка, където наистина се нуждаят от тях“, гласи съобщението.

Фермерът продължи да описва как цените на производителите на царевицата са паднали много под производствените разходи, което го кара да не жъне своите 200 хектара царевица. „Ще го оставя на дивите животни, защото събирането на реколтата не си струва“, се казва в писмото. Фермери като този „чакат да чуят решението“, подчерта Буда и обвини Комисията, че „само прави констатации“, вместо да предприема мерки.

От своя страна Сканел отбеляза също, че теми като пътищата на солидарност и проблемите, свързани с тях, много вероятно също ще бъдат разгледани по време на предстоящата среща на върха ЕС-Украйна в началото на февруари.

След като световните цени на храните скочиха през месеците след инвазията на Русия в Украйна, ценовият натиск напоследък се отпусна донякъде, като световните цени на храните през декември бяха по-ниски от една година по-рано, според индекса на цените на храните на ФАО.

Междувременно украинското министерство на земеделието обяви през септември, че Украйна е събрала 44 милиона тона зърно.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА