Европейската комисия актуализира правилата за внос на соя

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути
Новите правила ще изискват производителите на соя да бъдат по-прозрачни във веригата за доставки, за да гарантират, че суровината не идва от обезлесени райони за отглеждане на реколтата. Очаква се процесът на разработване на нов европейски регламент да не се бави, а новата правна рамка ще бъде одобрена през 2023 г.

ЕС се стреми да се снабди с растителни протеини и да намали зависимостта от вноса от доставките на соя от трети страни, като в същото време работи в съответствие с актуалната програма за околната среда. Избягвайки унищожаването на горски обекти на места като Бразилия, Европейската комисия проучва “антисоевите” мерки, пише Campo Galego.

Първо, хранителните продукти, внасяни от трети страни, ще трябва да отговарят на екологичните стандарти на ЕС в бъдеще. Европейската комисия се застъпва за допълване на соята с други алтернативни източници на протеин, за да се намали зависимостта от внос (например самозадоволяването със соев шрот в ЕС е само 3%).

Сред алтернативите се предлагат водорасли, грах, лупина, фий, рожков боб, растителни отпадъци при производството на доматен сок, ябълков сайдер, захар, кюспе.

Замяната на соята в европейското производство на фуражи обаче изглежда трудна задача.

Испания е основният производител на фуражи в ЕС и нейната голяма зависимост от вноса на суровини прави индустрията изключително уязвима към внезапни увеличения като тези, които продължават повече от година. в световните цени за зърнени култури като царевица, пшеница или ечемик и маслодайни семена като соя или рапица.

Четири милиона тона соя пристигат годишно в испанските пристанища от Бразилия, Аржентина и Съединените щати (от които 750 000 тона пристигат в галисийските пристанища Ла Коруня, Марин и Вилагарсия). Вносът е 100% от соята, използвана за производството на фуражи.

След зърнените култури, вторият източник на протеин в Европа са рапицата, соята и слънчогледовия шрот, които представляват 26% от източниците на протеин във фуражите в ЕС като цяло, където миналата година са произведени 10,7 милиона тона рапица, 1,1 милиона тона соя и 3,9 милиона тона слънчоглед.

С това производство ЕС достига ниво на самозадоволяване от 79% за рапица и 52% за слънчогледови семки, но само 3% за соя.

От 34 милиона тона соя, внасяни годишно от ЕС, 13,5 са от Бразилия, 7,2 от Аржентина, 8,5 от САЩ, 1,3 от Парагвай, 1,1 от Канада и 0,7 от Украйна.

В момента Европейската комисия подготвя нови регулации за внос на соя, за да постигне вериги за доставки без обезлесяване. Изчислено е, че понастоящем 77% от внесената в ЕС соя вече не е свързана с обезлесяването, но останалите 33% са. Европейският съюз се опитва по този начин да отговори на нарастващите социални опасения, които изискват международната общност да взема решения в полза на околната среда и опазването на биоразнообразието на планетата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА