Евродепутати: Торовете остават без мита до стабилизиране на цените

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Изключение от това правило остават веществата от Русия и Беларус

Комисията и страните от ЕС трябва да подкрепят прехода към органични торове и да станат по-малко зависими от руските торове. Около това мнение се обединиха евродепутатите в Комисията по земеделие.

В проекта на документ, управляван от председателя на комисията по земеделие Норберт Линс (ЕНП, Германия) и одобрен с 38 гласа “за”, срещу 7 гласа “против” и 2 гласа “въздържал се”, се казва, че всички минерални торове, с изключение на тези, идващи от Русия и Беларус, трябва да продължат да бъдат временно освободени от вносни мита, за да се стабилизират цените.

Евродепутатите подчертават, че Русия е злоупотребила с господстващото си положение в доставките на газ и е използвала торове като политическо оръжие. По-нататъшното използване на тези торове на високо ниво рискува да подхрани руските военни усилия и да подкрепи други автократични режими, посочват те. Зависимостта на ЕС от руски и беларуски торове обаче не следва да се заменя с други вносни торове; нито пък преминаването към нисковъглеродна европейска индустрия за торове трябва да бъде изложено на риск, отбелязват те.

Евродепутатите призовават Комисията да разработи дългосрочна стратегия на ЕС за торовете и да представи стратегия на ЕС за устойчиви хранителни вещества в почвата до юни 2023 г.

 

Краткосрочните действия за справяне с кризата

Като се има предвид, че кризисният резерв не е достатъчен за справяне с нарастващите разходи за торове, които водят до увеличаване на производствените разходи, евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите от ЕС да подкрепят земеделските стопани, докато пазарът се стабилизира и се появят алтернативи на минералните торове.

Последователните намаления на бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) трябва да бъдат компенсирани в средносрочния преглед на бюджета на ЕС (многогодишната финансова рамка), добавят евродепутатите с аргумента, че ЕС трябва да преследва и други начини за финансиране на селскостопански дейности извън ОСП.

 

Насърчава се биоторенето

За да се справят с положението с торовете, евродепутатите призовават държавите от ЕС да намерят решения, които ефективно използват стратегическите планове по ОСП и в този контекст ехо схеми за насърчаване на биологичното торене.

Евродепутатите също така искат органичните алтернативи на химическите торове, като например RENURE (“REcovered Nitrogen from manURE”), с потенциал да заменят химическите торове, без да водят до допълнителни емисии, да бъдат разрешени над прага в уязвимите от нитрати зони от Директивата за нитратите.

Проекторезолюцията за гарантиране на наличността и достъпността на торовете ще бъде гласувана на една от следващите пленарни сесии, вероятно през февруари.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА