Eкстрактът от червена боровинка на прах не е опасен за възрастни, но не трябва да се приема от кърмачета, деца и юноши под 19 годишна възраст. Това се казва в резюме на научно становище на Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) относно безопасността на продукта.
Въз основа на предоставените данни, и като се има предвид състава, производствения процес, очаквания прием, историята на консумация и клиничните и токсикологични проучвания при хора, Панелът счита, че консумацията на новата храна „Екстракт от червени боровинки на прах“, при предложените условия на употреба не представлява опасност за здравето на групата консуматори, за които тя е предназначена.
Във връзка с искане на Европейската комисия (EK), Панелът по диетични продукти, хранене и алергии към Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) изготви научно становище, относно безопасността на продукта „Екстракт от червена боровинка на прах“ (Cranberry extract powder), като нова храна, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 258/97.
Продуктът „Екстракт от червена боровинка на прах“ се произвежда от концентрат от червена боровинка чрез етанолова екстракция, с използване на адсорбционна смола за отстраняване на захарите и органичните киселини и задържането на фенолните компоненти, които се елуират (отмиват), концентрират се и се сушат чрез пулверизиране, за да се получи прахът. Добавя се силициев диоксид и малтодекстрин, като носител. Производственият процес се извършва в съответствие с добрите производствени практики (ДПП). За производството на 145 mg екстракт от червена боровинка, съдържащи 33-36 mg проантоцианидини (РАС), са необходими около 66 ml чист сок от червена боровинка (7.5 Brix) и това количество приблизително съответства на 240 ml порция на 27 % „Сок от червена боровинка“, продукт, който понастоящем е на пазара. Панелът счита, че производственият процес е достатъчно добре описан и не поражда опасения за безопасността на новата храна.
Дневен прием на „Екстракт от червена боровинка на прах“:
Ако се приеме, че 240 ml от 27%-ов сок от червена боровинка съдържа средно 156 mg PACs (0.65 mg/mL), средният и 95-тия персентил от възрастните консуматори от женски пол приемат съответно по около 200 и 1200 ml, сок от червена боровинка на ден, съответните приеми за среден и 95-и персентил, на PAC от сок от червена боровинка са около 130 и 780 mg PAC на ден за жени и 108 и 246 mg за мъже.
При жени на среден и 95-и персентил за прием на PAC за всички потребители при всички предложени употреби на новата храна са съответно 68 mg/ден (1,0 mg/kg телесно тегло на ден) и 192 mg/ден (2,8 mg/kg телесно тегло на ден). При мъже на среден и 95-и персентил за прием на PAC, за всички потребители при всички предложени употреби на новата храна, са съответно 74 mg/ден (0,9 mg/kg телесно тегло на ден) и 219 mg/ден (2,6 mg/kg телесно тегло на ден).