Еко министърът: Стотици милиони евро загуби, ако не забраним строежите на Калиакра

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

България ще загуби стотици милиони евро под формата на санкции, събаряне на къщи, хотели, вилни селища и инфраструктура, ако не забрани строежите в защитена зона „Комплекс Калиакра“, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов днес. Припомняме, че днес собственици на земи и рибари протестираха в Каварна, заради ограниченията, наложени от екоминистерството. Междувременно в морския град се провежда обществено обсъждане на плана за управление на трите защитени зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

По думите на министър Димов еднократната санкция би била в размер на няколко милиона евро като точният й размер се формира по формула, плюс ежедневна санкция – очакването е за 20 хил. евро на ден. “Събарянето не е химера, а ефективна мярка на ЕК, с която се принуждават държавите и националните им съдилища да прилагат европейското законодателство“, каза министърът.

Димов посочи, че е напълно реален и рискът след събарянето да се наложи и възстановяване на хабитатите, което вероятно също ще струва милиони евро.

Министър Димов подчерта, че проблемите край Калиакра датират от преди 10 години. От 2007 г. са решенията за включването в НАТУРА 2000 на защитена зона „Комплекс Калиакра“ и другите две зони за опазване на дивите птици. Територията в района е предмет на две наказателни процедури, започнати от ЕК срещу страната ни. Първата е от юни 2008 г. за неопределяне на защитната зона за опазване на дивите птици „Калиакра“, а втората е от края на същата година – заради одобряване на множество проекти (около 600)  без адекватна оценка за кумулативния ефект. През април 2014 г. ЕК е завела искова молба по двете обединени процедури в Съда на ЕС. Януари миналата година Съдът на ЕС осъди България за нарушение на европейското законодателство с одобряването на 9 проекта за ветрогенератори (от които 3 не са реализирани) и 1 голф игрище в защитените зони, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Министър Димов посочва, че е заварил поет, но неизпълнен ангажимент пред ЕК – да бъдат взети мерки за избягване на наказателната процедура чрез издаване на заповед за забрани на определени дейности по Закона за биологичното разнообразие до 31 март 2017 г. Министърът посочва, че преди издаването на заповедта са проведени срещи с кметовете на Каварна и Шабла, за да бъдат уведомени за ангажиментите на страната ни и за предприеманите мерки. “Ще направим и разяснителна кампания за хората за възможностите за компенсиране на техните загуби“, допълни Димов. Той посочи, че има три възможности за финансово подпомагане на собствениците на земи – по Програмата за развитие на селските райони, по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и по програма LIFE, както и да се заложат мерки за подпомагане в следващия програмен период.

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама