ЕК ще преразгледа предложението си за подновяване одобрението на глифозата

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Европейската комисия преразглежда предложението си за подновяване на спорния хербицид глифозат в опит да спечели зелена светлина от държавите-членки, според източници, запознати с въпроса, с предположения, че изпълнителната власт на ЕС може дори да представи ново предложение, съобщи Euroactive.

Изпълнителният орган на ЕС представи проект на регламент на 20 септември до държавите-членки, предвиждащ подновено одобрение на глифозат за пазара на ЕС след 15 декември тази година , когато изтича сегашното одобрение.

Ако бъде приет, регламентът ще означава, че спорният хербицид – най-широко използваният в ЕС – може да продължи да се използва в растителната защита в целия ЕС през следващото десетилетие, въпреки различните мнения относно въздействието на глифозата върху здравето и околната среда.

Предложението обаче може да мине само със зелена светлина от квалифицирано мнозинство от страните членки. На практика това означава комбинация от 55% от държавите-членки, които да гласуват „за“.

Според дипломатически източници Комисията в момента е в процес на промяна на предложението, за да спечели достатъчно подкрепа от страните членки

„Комисията ще направи ново предложение, така че чакаме да го видим“, каза един дипломатически източник, попитан каква ще бъде тяхната позиция.

Друг източник също каза на EURACTIV, че Комисията „се опитва да актуализира предложението зад кулисите“ въз основа на обратна връзка, която вече е получила, за да „го направи по-вероятно да бъде прието“.

„Първото предложение беше да се тестват водите, но сега то се променя въз основа на обратната връзка от страните от ЕС“, каза източникът.

Някои страни, като Франция и Словения, посочиха, че биха могли да застанат зад предложението на Комисията с някои корекции.

Например французите се застъпват за забрана на използването на глифозат в ситуации, в които той може да бъде заменен с  алтернатива – нещо, с което страната вече е постигнала успех. Междувременно Словения като цяло подкрепя, но е изразила някои опасения относно биоразнообразието.

Запитан дали Комисията планира да промени предложението, което в момента е на масата, говорител на Комисията каза, че „не могат да коментират това“, докато диалогът продължава, но че „винаги е възможно да се представят нови предложения, за да се вземат предвид опасенията“.

„Ролята на Комисията е да улесни възможността да се стигне до текст, с който възможно най-голямо мнозинство от държавите-членки са съгласни“, обясни говорителят, добавяйки, че фокусът е върху „как да продължат нещата напред“.

На 13-ти октомври предстои гласуване

Говорителят добави, че към момента на публикуването планът все още е трябвало да се продължи и да се гласува проекторегулацията по време на гласуване в Постоянния комитет по растенията, животните, храните и фуражите (комисията PAFF), което трябва да се проведе на 13 октомври.

Междувременно източник от ЕС добави, че Комисията има „доста свобода на действие“ да промени предложение, ако държавите членки наистина имат „фундаментален проблем“ с основните компоненти на предложението. Възможно е също така да промените напълно предложението, в случай че бъде отхвърлено от страните от ЕС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА