ЕК предложи още година без мита за внос на продукция от Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Търговските мерки обаче съдържат ускорен защитен механизъм за пазара на Съюза, в случай, че възникне нужда

Европейската комисията (ЕК) предложи да се спре за още една година прилагането на вносните мита, квотите и мерките за търговска защита по отношение на украинския износ за Европейския съюз — преференциален режим, известен като автономни търговски мерки (АТМ). Това действие е продължение на непоколебимата подкрепа на ЕС за икономиката на Украйна и спомага за облекчаване на трудната ситуация, пред която са изправени украинските производители и износители поради непровокираната и неоправдана военна агресия на Русия.

Основната цел на търговските мерки е да бъде подкрепена Украйна, но мерките отчитат и опасенията на промишлеността на ЕС. За тази цел и като се има предвид значителното увеличение през 2022 г. на вноса в ЕС на някои селскостопански продукти от Украйна, подновените търговски мерки съдържат ускорен защитен механизъм за пазара на Съюза, в случай че възникне необходимост.

Предложението ще бъде разгледано от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз с цел да се осигури плавен преход от настоящия към новия режим на автономни търговски мерки.

Мерките бяха приети през юни 2022 г и имаха давност 1 година, като се отнасяха за 6 групи продукти, сред които зърнени култури, говеждо и телешко месо, мляко и млечни продукти, свинско месо, яйца и месо от домашни птици.

Според анализ на ЕК прилаганите търговски мерки оказаха положително въздействие върху търговията на Украйна с ЕС. Благодарение на тях, както и на коридорите на солидарността, търговските потоци от Украйна към ЕС останаха забележително стабилни през 2022 г. въпреки причинените от войната сътресения и на фона на общата тенденция на рязко намаляване на търговията на Украйна като цяло.

Едностранни и временни по характер, търговските мерки значително разширяват обхвата на либерализацията на митата в рамките на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна чрез спиране на прилагането на всички оставащи мита и квоти, както и на митата по антидъмпингови и защитни мерки по отношение на украинския внос в момент на крайна необходимост за Украйна, се казва още в съобщението от ЕК.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА