ЕК: Ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни мерки срещу земеделския внос от Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Ако е необходимо, ще бъдат предприети допълнителни защитни мерки срещу земеделския внос от Украйна, заяви днес говорител на Европейската комисия. Той отбеляза, че възможните мерки все още се обсъждат.

Ще обявим мерките, когато сме готови, добави говорителят. Решенията за Украйна винаги търсят равновесие между подкрепата за страната да устои на руското нападение и едновременно с това да се отчитат последиците за ЕС, включително в областта на земеделието, допълни той.

Стремим се да помагаме на Украйна, но и да чуваме тревогите на засегнатите и да оценяваме доказателствата. Статистиката на ЕК се обновява постоянно по отношение на вноса на земеделски стоки от Украйна, посочи говорителят.

Преди дни комисията съобщи, че ще предложи тази седмица търговски мерки, които в голяма степен взимат предвид опасенията на земеделците от няколко страни от ЕС по повод вноса на селскостопански стоки от Украйна. Това съобщение бе предшествано от общо писмо от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които настояха за въвеждане на тарифни квоти за по-голямата част от украинския земеделски внос.

Европейската комисия ще предложи допълнителни защитни мерки на държавите, които граничат с Украйна, когато през юни удължи срока на действие на решението, с което се дава право на украински безмитен внос, който не е ограничен от квоти. Това съобщи пред “Файненшъл таймс” заместник-председателят на ЕК с ресор “Икономика в интерес на хората” Валдис Домбровскис.

Очаква се предложението да бъде обявено през тази седмица. Вероятно то ще включва “специфични за всяка страна защитни мерки”. Те ще позволят на Брюксел да блокира вноса, ако пазарът на дадена държава от Евросъюза бъде “наводнен” със стоки от страна, която не е член на ЕС. 

“Виждаме, че въздействието, което износът на украински селскостопански продукти и търговията с тях (оказва върху пазарите на отделните страни от ЕС – бел. ред.), е разпределено много неравномерно. То се усеща предимно от съседните (на Украйна – бел. ред.) държави, но не създава големи смущения за пазара на ЕС като цяло”, посочва Домбровскис.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА