Във връзка със сигналите за фалшив оцет на този етап са извършени общо 6 проверки на предприятия, произвеждащи оцет. Издадени са 5 предписания и са съставени 3 акта, това каза изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов на пресконференция днес. Възбранените и бракувани количества са 8039 л. Един обект е затворен. По думите на Моллов всички тематични проверки за оцета се извършват по сигнал на доброволци и са изключително ефективни. Инспекциите продължават, каза той.
Разликата между “химичния” оцет (разредената оцетна киселина) и този, получен по естествен път, се състои в липсата на бактерицидно действие от страна на химичния разтвор. Това е причината да се развалят туршиите на хората, посочи Моллов. Полученият по изкуствен път оцет няма консервиращо действие, той само подкиселява. Съдържанието на оцетна киселина в разтвора попринцип не трябва да надвишава 6%, посочи Моллов.
Анета Стефанова