Драстичен спад на износа на БГ зърно по морски пътища

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Износът на слънчоглед през пристанищата във Варна и Бургас остава в застой

Драстичен спад на годишна база на износа на българско зърно по морските пътища – пристанищата във Варна и Бургас, отчитат от агростатистиката на Министерство на земеделието.

Общо за периода от началото на юли 2022 г. до 2 февруари 2022 г., износът на пшеница и ечемик през „Пристанище Варна“ ЕАД1 бележи спад от респективно 46,7% и 91,4% на годишна база, като през последната седмица не са преминавали товари с двете култури, отбелязват от земеделското министерство. Данните показват, че общото изнесено количество през „Пристанище Варна“ за настоящата стопанска година е 533 878 тона, докато година по-рано е 1 001 828 тона.

На този етап няма данни за износ на пшеница, ечемик и рапица от реколта `2022 през „Пристанище Бургас“ ЕАД, опериращо на терминал Бургас – Изток 1.

При царевицата и маслодайния слънчоглед също се отчитат намалени количества на износа. При липса на отчетени количества за последната седмица, общият експорт на царевица през „Пристанище Варна“ ЕАД от началото на настоящата пазарна година до момента изостава с 87,1% спрямо година по-рано. Износът на слънчоглед през порта остава в застой, като от началото на септември 2022 г. досега са реализирани едва 2,2 хил. тона.

Засега не е регистриран износ на царевица и слънчоглед – реколта `2022 от „Пристанище Бургас“ ЕАД, отбелязват от Министерство на земеделието.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА