Слушайте цялото предаване тук:
През 2019 година бяхме свидетели на няколко взрива на опасни болести по животните, които за кратко се превърнаха в тема № 1 на обществото. С навлизането на Африканска чума по свинете беше поставено под въпрос дори съществуването на една цяла индустрия.
„Коронавирусът измести фокуса на вниманието от АЧС, която е изключително сериозен бич за интензивното свиневъдство. В същия момент обаче този риск и опасност съвсем не са отминали“, коментира доц. Георги Желев от Тракийския университет, експерт по биосигурност, инфекциозни и паразитни болести по време на предаването Агрозона по радио Фокус. Болестите продължават да циркулират в пълна сила в определени региони, проблемът дори се задълбочава. Само за първото тримесечие на годината са регистрирани толкова случаи на АЧС, колкото за цялата 2019 г.
През последната година фермерите направиха доста инвестиции в посока биологична сигурност в животновъдните си обекти и това показва, че само така заболяването може да бъде овладяно и фермите да бъдат защитени. Вижда се, че случаите на заболяването при индустриалното свиневъдство стават все по-редки.
Дезинфекцията е основната мярка за защита, тъй като тя е всъщност базата за биологичната сигурност на животновъдните обекти и именно чрез нея става унищожаването на вируса преди да достигне и да осъществи контакт със свинете.
Много хора биха искали да има универсален препарат за всички ситуации. Няма обаче идеален дезинфектант, категоричен е доц. Желев.
За контролно пропусквателните пунктове, където се извършва дезинфекция на транспортните средства и трябва да има мощно, бързо и сигурно действие – има група препарати на база глутаров алдехид и четвъртични амониеви съединения, които са най-доброто за този тип обекти. За дезинфекция на ръце, когато говорим за АЧС и птичи грип – най-доброто средство е спирт. Но когато има опасност от шап обаче трябва да се знае, че спиртът по никакъв начин не би бил полезен. Всичко е въпрос на конкретика и на спецификите на съответната зона за дезинфекция, споделя още експертът.