До три години млечните крави ще се стопят до 190 хил. глави

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

При млечните овце също се очаква намаление, като техният брой се прогнозира да се понижи до 1,01 млн. глави, като година по-рано е бил 1,053 млн.броя

Към 2025 г. млечните крави ще намалеят до 190 хиляди глави, но експертите от САРА предвиждат намалението при производството на мляко да е по-умерено, поради увеличение на продуктивността. Освен това от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство очакват за тази година поголовието от млечни крави да падне до 202 хил. глави, като година по рано в оборите сме имали 214,9 хил.броя. Намаление при млечните овце също се предвижда, като техният брой се прогнозира да се понижи до 1,01 млн. глави, а година по рано е бил 1,053 млн.броя.

Изкупеното мляко за периода януари- октомври намалява с около 4,3%, докато изкупеното краве мляко се свива с 4,6 % и се очаква до края на годината да стигне 622 хил.т. Продължава спадът при обема на изкупеното мляко в ЕС за периода януари-септември 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г. с 0,4%. Производството в 9 държави членки расте, най-значимо в Австрия (+3,2%), Латвия (+2,4%), Полша (+2,1%), Белгия (+2%).

Данните сочат, че средната изкупна цена за килограм мляко продължава да нараства за целия ЕС – за септември с 4,1 %, а за октомври с 3,8 %. Същевременно цената на суровото краве мляко на Спот пазара Лоди в Италия през ноември остава на ниво 0,70 евро/л, като в следващите два месеца не се очаква да нараства и дори може да има лека корекция надолу.

През миналия месец продължава корекция на цените на борсовите стоки в ЕС – обезмаслено сухо мляко поевтинява с 8,2%, пълномаслено сухо мляко е надолу с  2,9%, цената на маслото също е с отрицателен тренд – 7,4%, единствено при сирене Чедър има ръст с 0,4%.

Очаква се продължаващото намаление на експорта на млечни продукти от Съюза да оказва негативно влияние върху вътрешните цени. За януари-септември експорта на сухо обезмаслено мляко е с намаление 15%, пълномасленото обезмаслено мляко – 20%, маслото с -8%, сирената – 3%.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements