До 20% са загубите при винените сортове грозде

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Загубите от болести по винените сортове грозде са между 10 и 20%, като тези сравнително добри резултати са постигнати с многократно третиране с препарати против влага, най-вече през пролетта и началото на летния сезон. В момента приключва последната беритба на късния мавруд. Захарността му е висока – средно 25.5 градуса. Това каза в пред Дарик председателят на консорциум „Вкусът на България“ и винопроизводител Росица Касабова. Според прогнози количеството произведено вино тази година ще е съизмеримо с миналогодишното, като  характеристиките му се очаква да бъдат доста интересни. Добивите пък са средно между 550 и 600 кг. на декар на винопроизводителите от Родопската яка.
Според Касабова с всяка година потреблението на вино в България се увеличава и все повече хора разбират това, което консумират. Освен това интересът към родното продукция се засилва от страна на азиатски държави като Китай, Виетнам и Япония. Интересът обаче намалява  към по-евтините трапезни родни вина от страна на Русия, Америка,  Франция, Италия и Испания, за сметка на повишаване интереса към по-висока категория вина, произведени от български сортове грозде като мавруд, гъмза, широка мелнишка лоза, керацуда, димят и други.

От думите на изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев стана ясно, че очакванията за тазгодишната реколта са, тя да бъде добра.  Инвестиции в предприятия и застраховки се очакват в Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.  Добивите не оправдават напълно очакванията, но предвид климатичната обстановка цяло лято производителите са доволни. Той отбеляза огромните усилия на хората и многото средства, с които успехът е достигнат.  Хубаво е и, че през последните седмици и захарните градуси се наляха, така че очакваме едно наистина добро вино, добави експертът. За тенденции на световния пазар на виното е трудно да се говори, тъй като той е доста динамичен. Коев отбеляза, че все по-търсени са плодовите и по-нискоалкохолни вина. Тази тенденция се очаква да се задържи и през следващите две-три години.

Красимир Коев коментира и сивия сектор, който според него е доведен до “клинична смърт” във винопроизводството. От думите му стана ясно, че не големите винарни са тези, които продават фалшиво вино и още нещо химията е много по-скъпа и често евтиното вино, което подминаваме е истинско.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА