Днес е Световният ден на водата

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Всяка година на 22-и март отбелязваме Световния ден на водата. През 1993 г. Генералната асамблея на ООН признава 22-ия ден на март за ден, посветен на водата. Освен че водата е необходим ресурс за човешкото съществуване, без нея са немислими съвременните животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство и преработвателна промишленост. Земеделието е секторът, който “поглъща” най-голямо количество вода – 70%, сочат данни на unwater.org, следван от индустрията – 20%, и домакинствата – 10%. В най-малко развитите страни по света употребата на вода за земеделие достига 90% от цялото потребление. Прогнозите сочат, че ако не се подобри ефективността на употребата на вода за земеделие, до 2050 г. нуждите от ресурса за селско стопанство ще нараснат с 20% в световен мащаб.

Сред Целите за устойчиво развитие на ООН, приети през 2015 г., е до 2030 г. да бъде осигурена безопасна питейна вода на всички хора.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА