ДФЗ одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути
Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“. Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в Меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Методиката за разпределението на средствата бе предварително обсъдена в понеделник с браншовите организации, подписали Меморандума, на среща в Министерството на земеделието и храните. В нея участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министър Александър Йоцев, представители на Българска аграрна камара, Обединени български животновъди, Български фермерски съюз, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Съюза на животновъдите в България, Конфедерация на българските пчелари, Национално сдружение български свободни пчелари, Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите и др.

От страна на Министерство на земеделието и храните беше представен проект на методика за разпределяне на помощ от типа de minimis, съгласно  чл. 6 от Меморандума, която трябва да бъде разпредена на равни части за подпомагане на най-малките земеделски производители в сектор „Животновъдство“, в т.ч. пчелен мед и сектор „Растениевъдство“. Съгласно Меморандума разпределянето на всеки един от секторите ще бъде извършено по  методика, изработена съвместно с Министерството на земеделието и храните.

Проектът предвиждаше подпомагането да се разпредели между земеделски стопани отглеждащи до 150 едри преживни животни, до 300 дребни преживни, до 300 пчелни семейства и до 150 коня под селекционен контрол, като се вземат предвид проверените данни за 2022 г.

Преобладаващата част от браншовите организации в животновъдството изразиха недоволство от така представения проект и се обединиха, разпределянето на помощта de mimimis за сектора да бъде без ограничения в големината на стопанството спрямо определен брой животни и ставките да се определят на база животинска единица, в съотношение едри преживни животни: дребни преживни животни -1:6,6. Решението за правилата за разпределяне на помощта беше подписано от участниците в срещата.

От Българската аграрна камара предложиха предвидените за сектор „Растениевъдство“ 23,75 млн. лв. да бъдат насочени към производителите на сливи, десертно грозде, винено грозде, картофи и тютюн.

От Националната асоциация на картофопроизводителите поискаха да бъде отчетено намалението на площите с картофи спрямо 2022 г. и да бъдат подпомагани само земеделски стопани, които продължават да отглеждат тази култура и през тази година. В тази връзка бе постигнат консенсус заявленията да се основават на установените от ДФЗ в Кампания 2022 г. площи с картофи, без да се надхвърлят заявените по СЕПП през 2023 г. и производителите да имат регистрация в системата за фитосанитарен контрол на БАБХ.

Участниците в срещата се разбраха, че предстои допълнително подпомагане за сектор „Растениевъдство“, което ще бъде обсъдено с браншовите организации.

След като съгласуването със сектора приключи Министерството на земеделието и храните ще организира в спешен порядък разплащането на помощта към земеделските стопани.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА